Algaja diplomaat saab välisministeeriumis palka 735 eurot kuus

Kristina Traks
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisministeerium.
Välisministeerium. Foto: Mihkel Maripuu

«Küsime alati meile tööle kandideerivatelt inimestelt, et kas te majanduslikult saate endale lubada töötamist välisministeeriumis,» rääkis välisministeeriumi personaliarenduse ja rahvusvahelise personalipoliitikabüroo direktor Helina Kibar konverentsil Palga Päev.

Diplomaadi kuupalk karjääri alguses on 735 eurot miinus maksud. «Meil on alati väga suured konkursid, aga kui jõuame palgapakkumiseni, siis inimesed arvavad, et see on mingi nali,» ütles Kibar. «5-7-aastase karjääriga diplomaat ehk kui ta on 5-6 erinevas riigis olnud tööl ja kogemusi omandanud, siis tema keskmine brutopalk on 950 eurot.»

Kibar ütles, et jutud sellest, nagu supleksid diplomaadid rahas, ei vasta üldse tõele. «Muidugi pole meie inimesed oma palkadega rahul, aga samas motiveerib neid võimalus silmaringi laiendada ja n-ö suuri asju teha,»ütles ta.

Välisesinduses lisandub palgale välisesindustasu, mis sõltub riikide koefitsendist ning siis on palk suurem kui välisministeeriumi peamajas. Kibari sõnul on välisesindustesse suur konkurents ja vanasti paljud käisidki välisesindustes tööl n-ö raha kogumas ja siis tulid tagasi väikese palga peale peamajja tagasi. «Üldsus teab, et meil on ka abikaasatasu. Jah, see on nii ja see on brutos 580 eurot. Kuid seda saab ainult tingimusega, et abikaasa ei tööta,» ütles Kibar.

Kuidas sellise palgaga inimesi tööl hoida? «Meie inimesi motiveerivad muud asjad rohkem kui palk: pühendumus töötada Eesti riigi heaks, töö ise, hea seltskond tööl, kindel töökoht, võimalus töötada välismaal, head koolitusvõimalused,» ütles Kibar.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles