Juba teine euroala kriisiriik sai ajapikendust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Portugali rahandusminister Vítor Gaspar.
Portugali rahandusminister Vítor Gaspar. Foto: SCANPIX

Rahvusvahelised võlausaldajad soostusid leevendama Portugali 78 miljardi eurose abipaketi tingimusi ning andsid Lissabonile eelarvepuudujäägi kärpimisel aasta jagu pikendust.

Portugali rahandusminister Vítor Gaspar teatas eile, et lisaajaga ei kaasne täiendavaid abisummasid.

Ühtlasi rõhutas Gaspar, et Portugal ei plaani lükata edasi tagasipöördumist rahvusvahelistele võlaturgudele, mis on pandud paika 2013. aasta septembriks.

Euroopa Liidu majandusvolinik Olli Rehn, kes kinkis käesoleva aasta alguse poole puudujäägi osas lisa-aasta ka Hispaaniale, ütles pressiteate vahendusel, et otsus tuleneb Lissaboni «paranenud usaldusväärsusest».

«[Tähtaja] edasilükkamine leevendab Portugali lühiajalisi majanduskulusid ning kärbetest tulenevaid ühiskondlikke pingeid,» ütles Rehn.

Kahele riigile osutatud vastutuleku valguses satuvad euroametnikud surve alla anda armuaega ka Kreekale.

Samas ei leia ELi ametnikud, et Ateena oleks olnud majandus- ja eelarvereformidega sama hoolikas kui Madrid ja Lissabon.

Lähtuvalt ülevaadatud tingimustest on Portugali tänavune eelarvepuudujäägi eesmärk 5 protsenti SKTst (varem 4,5 protsenti), tuleva aasta eesmärk tõusis 3 protsendilt 4,5 protsendi peale.

Aastaks 2014 peaks Portugali puudujääk aga osutuma 2,5-protsendiliseks.

Troika (IMF, EL ja EKP) teatas ülaltoodut kommenteerides vastavas raportis, et isegi leevendatud eelarve-eesmärkide puhul on vaja teostada «täiendavaid kärpeid».

Gaspari sõnutsi vaadati eelarve-eesmärgid üle selleks, et leevendada maailmamajanduse halvenemise laastavat mõju olukorrale riigis, mis on «keerukas ja ohtlik».

Ühtlasi langetas valitsus tuleva aasta majanduskasvu prognoosi ning ennustab käesolevaga 1-protsendilist langust – varasemalt pakuti väikest kasvu.

Tänavu kuivab Portugali majandus kokku 3 protsendi jagu.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles