Jõulud ei pruugi tänavu arvutimüügis kasvu tuua

Kuldar Kullasepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õhuke ja kerge – ultrabook’id peaksid aitama Intelil pidurdunud arvutimüügis siiski hakkama saada. Sügis pole aga suhteliselt värske tootegrupi esitlemiseks parim aeg.
Õhuke ja kerge – ultrabook’id peaksid aitama Intelil pidurdunud arvutimüügis siiski hakkama saada. Sügis pole aga suhteliselt värske tootegrupi esitlemiseks parim aeg. Foto: AFP/SCANPIX

Juhtiv protsessoritootja Intel vähendas käibeprognoosi, viidates arvutite müügi pidurdumisele – kasvavas joones kulgeb vaid tahvelarvutite müük.
 


Nõudlus protsessorite ja teiste arvutites kasutatavate komponentide järele kolmandas kvartalis tavaliselt kasvab. Arvutitootjaid valmistuvad siis aasta viimaseks kvartaliks, kus aastavahetuse periood toob kaasa müügi elavnemise. Sel aastal tuleb jõuluperiood Intelile ilmselt aga tavapärasest erinev.

Suured tootjad, nagu Dell ja HP, näivad ettevaatlikud, hoides laovarusid minimaalsel tasemel. Nii püütakse viimase hetkeni oodata ja jälgida, milliseid arvuteid tarbijad tahavad, et olla suuteline pakkuma siis just neid.

Arvutimüügi langus pole päris ootamatu. Mobiilseadmete ehk nutitelefonide ja tahvel­arvutite müük näitab kasvutempot, hästi läheb ka arvutiserverite müük, mille põhjuseks on nn pilveteenuste kasv. Traditsiooniliste arvutite tähtsus aga vaikselt kahaneb. Müügi pidurdumist võib täheldada kasvavatel turgudel, sealhulgas Hiinas, mis teebki Inteli eriti murelikuks.

New York Timesi andmetel ennustab Intel oma kolmanda kvartali käibeks 10,30 miljardit eurot, kõikuda võib see pluss-miinus 235 miljonit eurot. Varasem prognoos lubas käibeks 10,8–11,5 miljardit eurot.
Inteli jaoks on olukord problemaatiline, sest ettevõttel pole õnnestunud mobiilseadmete turul kanda kinnitada – populaarsed tahvelarvutid ettevõtte toodetud komponente ei kasuta.

Arvutimüügi turg on suhteliselt vaikne olnud kogu aasta. Analüütikud on oodanud sügisest aktiivsuse kasvu, mida veaks Microsofti uus Windows 8 operatsioonisüsteem. Viimastel nädalatel on valdkonda jälgivad spetsialistid aga oma ennustusi korrigeerinud ja senised ennustused arvutimüügi elavnemise etapis tasapisi tagasi võtnud. International Data Corporation ennustab nüüd, et ülemaailmne arvutimüük kasvab sel aastal vaid 0,9 protsenti, ulatudes 367 miljoni müüdud seadmeni. Peamiseks põhjuseks on vähenev nõudlus Aasias ja tarbijate ebakindlus kasvavatel turgudel.

Windows 8 edule loodab ka Intel, kes, konkureerimaks mobiilseadmete müügi kasvuga, on sihikule võtnud ülimalt kerged ja õhukesed sülearvutid ehk ultrabook’id. Uue Windowsiga varustatud õhukesi sülearvuti ja tahvelarvuti hübriide võis näha ka nädala eest Berliinis lõppenud suurel tarbeelektroonikamessil IFA, kus need külastajate tähelepanu köitsid.

Kui süle- ja tahvelarvuti sümbioosi oodati müügile juba selle aasta algul, on tarbijate ostuhuvi selliste seadmete vastu pigem siiski jahedavõitu. Intel loodab, et puuteekraanil juhtimiseks loodud Windows 8 seda siiski muudab.

Kolmapäeval esitleb Apple oma mobiiltelefoni iPhone viiendat põlvkonda. Alles möödunud nädalal tuli uue tahvelarvutiga välja Amazon. Ilmselt võib veel sel aastal oodata ka uue, väiksema ekraaniga iPadi poelettidele ilmumist.

Tahvelarvutite ja nutitelefonide tootmises ja müügis on väga aktiivne ka Samsung, ent oma osa turust tahavad saada teisedki tootjad. Nii on küsitav, kas ebakindlal ajal jätkub ikka tarbijatel tahtmist ja raha soetada endale ultrabook’e.

New York Times vahendab RBC Capital Marketsi analüütiku Douglas Freedmani seisukohta, et ultrabook’id oleksid pidanud massiliselt müüki jõudma aasta esimeses kvartalis. Seda takistas aga Windows 8 suhteliselt hiline müügiletulek.

Nüüd ongi analüütiku sõnul arvutitootjad olukorras, kus nad pole enam kindlad, milliseid seadmeid toota, sest tarbijate eelistused pole sugugi selged.

Inteli lähituleviku murelik prognoos mõjutab iseäranis palju HP-d, kes mais teatas, et koondab üleilmselt 27 000 töötajat. Koondamine ei puudutanud tollal kasvu näidanud Hiina turgu, ent sügisesed signaalid on juba tumedamates toonides. Mõju avaldab ka Hiina enda ettevõte Lenovo, mis üleilmsel turul jõulise tegutsemisega HP turuosa sööb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles