Simson: 10-protsendiline ettevõtte tulumaks on vajalik

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Simson
Kadri Simson Foto: Peeter Langovits / Postimees

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni juht Kadri Simson ütles E24-le, et 10-protsendilise ettevõtte tulumaksu taastamine oleks Eestis vajalik.

«Praegusest reinvesteeritud kasumi tulumaksust vabastamisest on põhiliselt võitnud välisfirmad, kes eelistavad Eestis teenitud kasumi välja võtta laenuna emafirmale, mitte dividendina, mistõttu on võimalik tulumaksu maksmise kohustust määramata ajaks edasi lükata,» kommenteeris Simson.

Simson märkis, et maksupoliitika on Euroopas muutunud ning ettevõtete tulumaks ei saa olla 21 protsenti, aga 10-protsendilise klassikalise ettevõtte tulumaksu taastamine oleks Eestis vajalik.

«Lisaks oleks võimalik seeläbi pakkuda maksusoodustusi ettevõtetele, kes loovad töökohti maapiirkondadesse,» ütles Simson.

Sotsiaaldemokraadid Urve Palo ja Velda Buldas avaldasid teisipäeval Postimehes arvamusloo, kus teevad ettepaneku vähendada sotsiaalmaksu ja selle hüvitamiseks sisse seada 16-protsendiline ettevõtete tulumaks. Neile vastas reformierakondlane Aivar Sõerd, kes kinnitas, et ettevõtete tulumaksuvabastusele mõistlikku alternatiivi pole.

Simson märkis, et suhtub ettevaatlikult mõttesse vähendada sotsiaalmaksu.

«Eesti ühiskond vananeb, mis tähendab, et tööealistelt inimestelt laekuvast sotsiaalmaksust tuleb üha rohkematele eakatele vanaduspensioni maksta. Sellises olukorras peab sotsiaalmaksu vähendamine olema põhjalikult läbi analüüsitud,» kinnitas ta.

Samas ütles Simson, et tööjõumaksud on Eestis väga kõrged ning seetõttu tuleb tõesti nõustuda, et tööjõumahukad ettevõtted on praegu Eestis kapitalimahukatest ettevõtetest enam maksustatud.

«Valitsuskoalitsiooni retoorika on, et ettevõtted tulevad Eestisse just soodsa maksukeskkonna tõttu. Mina julgen väita, et tootmine ei tule Eestisse ka täna, kuna vajaliku kvalifikatsiooniga tööjõudu meil piisavas mahus ei ole. Kvalifitseeritud tööjõud eeldab aga investeeringuid haridusse,» ütles Simson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles