Fiskaalleping saadeti riigikogu täiskokku

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Variisikute kasutamine muutub riskantsemaks.
Variisikute kasutamine muutub riskantsemaks. Foto: SCANPIX

Riigikogu rahanduskomisjon arutas oma tänasel istungil majandus- ja rahaliidu stabiilsuse, koordineerimise ja juhtimise lepingut ehk nn fiskaallepingut ja otsustas saata selle ratifitseerimise seaduse eelnõu riigikogu täiskokku esimesele lugemisele 19. septembril.

Ratifitseeritava lepinguga kindlustavad lepinguosalised majandus- ja rahaliidu majanduslikku alust, võttes vastu eeskirjad eelarvedistsipliini tugevdamiseks, tõhustavad liikmesriikide majanduspoliitika koordineerimist ja parandavad euroala juhtimist, teatas riigikogu pressitalitus.

Lepingu kohaselt hoiduvad liikmes­riigid ülemäärasest eelarve­puudujäägist ja Euroopa Komisjoni ülesandeks on seatud jälgida liikmes­riikide eelarve­seisundit ning riigivõla kujunemist. Seejuures võtab komisjon aluseks eelarve­puudujäägi suhte sise­majanduse kogutoodangut, mille kontroll­väärtuseks on 3 protsenti ning riigivõla suhte SKTsse, mille kontroll­väärtuseks on 60 protsenti SKTst.

Leping sätestab ka lepinguosaliste õiguse anda fiskaalkokkulepet rikkunud riik Euroopa Kohtusse. Kui kohus leiab, et lepinguosaline ei ole täitnud kohtuotsust, võib ta määrata põhisumma või karistusmakse, mis on asjakohane ja mis ei ületa 0,1 protsenti asjaomase lepinguosalise SKTst.

Lepinguosalisele, mille rahaühik on euro, määratud summad makstakse ESMi. Teistele lepinguosalistele määratud summad makstakse Euroopa Liidu üldeelarvesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles