Kõrged toiduhinnad tähendavad üleilmseid rahutusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toidukaup
Toidukaup Foto: Peeter Langovits

Kõige suurem põhjust rahutuste tekkeks on nälg. Vähemalt väidab nii hulk teoreetikuid Cambridges. Kuna toiduhinnad on taas kerkima hakanud ei pruugi ka uued üleilmsed rahutused kaugel olla.

2011. aastal avaldatud uuringu põhjal oli kõrge toidu hind peamine põhjus, mis vallandas rahutused 2008 ja 2011. aastal, vahendab motherboard.vice.com

Kui ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsiooni (FAO) hinnaindeks küündib üle 210 punkti, on loodud soodsad tingimused rahutusteks üle maailma.

Juulis ja augustis oli näitaja juba 213.  Loomulikult ei tähenda see, et iga kord kui toiduhinnad kerkivad, lähevad lahti rahutused. Aga nende tõenäosus kasvab tublisti, kuna miljardite inimeste jaoks moodustavad kulutused toidule kuni 80 protsenti väljaminekutest. Kui toidu hinnad oluliselt kasvavad, ei ole ellujäämiseks muud teha, kui oma õigusi tänaval nõuda.

Võrdlusena moodustasid toit ja mittealkohoolsed joogid 2011. aastal Eesti leibkonna kuludest ligi 28 protsenti. Toidule kulutas leibkond ühe liikme kohta 69 eurot ja jookidele 6 eurot kuus. Jõukas maailmas on toidu osakaal kulutustest umbes 15 protsenti.

Eelmisel aastal, kui Araabia kevad lahvatas küündis toiduhinna indeks 220 punkti ja kohati koguni 240 punktini ning juba siis ennustati rahutuste uut laine 2013. aastaks.

Põud USAs, mis kergitab maisi, sojaoa ja seeläbi ka liha hinda  on toidukaupade hindu kergitama hakanud juba tänavu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles