Analüütik: Venemaa osatähtsus Baltimaade kaubanduspartnerina tõuseb veelgi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eksport Venemaale kasvas tublisti
Eksport Venemaale kasvas tublisti Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Tänu Venemaa liitumisele Maailma kaubandusorganisatsiooniga (WTO) ning Euroopa majanduste nigela käekäigu tõttu kasvab Danske panga analüütiku Violeta Klyviene sõnul Venemaa osatähtsus Baltimaade ekspordis veelgi.

«Sel aastal liitus Venemaa WTOga ja tõenäoliselt mõjub see positiivselt ka kaubandussuhetele Baltimaade ja Venemaa vahel,» rääkis Klyviene.

Juulis eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades 1,05 miljardi euro väärtuses ja imporditi Eestisse 1,15 miljardi euro eest, teatab statistikaamet. Esimest korda tõusis ekspordi peamiseks sihtriigiks Venemaa, moodustades 15 protsenti Eesti ekspordist.

Leedu ekspordipartnerite seas on Venemaa esimesel-teisel kohal olnud juba mõnda aega.«Ka Leedus on näha samasugust trendi nagu Eestis. Ekspordi osakaal Venemaale ja SRÜ riikidesse kasvab. On üsna ilmselge, et sel ajal, kui Euroopa riikidel ei lähe väga hästi, otsivad ettevõtted partnereid ida poolt,» märkis analüütik.

Eesti ekspordist Venemaale moodustas aga enam kui 40 protsenti välismaiste ettevõtete eksport läbi Eesti. Lätis ja Leedus on transiidi tähtsus veelgi suurem, Leedus koguni 60 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles