Soros: Saksamaa peab euroala juhtima või sellest lahkuma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
George Soros
George Soros Foto: SCANPIX

Investori ja filantroobi George Sorose sõnul peab Saksamaa juhtima euroala majanduslangusest välja või siis euroalast lahkuma, et päästa Euroopa tulevik.

Soros ütles New York Review of Booksis ilmunud artiklis, et parim oleks Saksamaad veenda valima, kas hakata heatahtlikumaks hegemooniks või euroalast lahkuda. «Teisisõnu, Saksamaa peab juhtima või lahkuma,» ütles Soros.

«Kõige raskem on Saksamaad veenda, et riigi praegune poliitika viib pikaajalise sügava majanduslanguse, poliitiliste ja sotsiaalsete konfliktide ning lõpuks ka mitte ainult euroala, vaid ka Euroopa Liidu lagunemisele,» ütles Soros.

Varemgi on Soros tihti Saksamaad kritiseerinud kokkuhoiupoliitika pooldamise eest. Kuna euroala võlakohustused on võetud eurodes, on Sorose sõnul väga oluline, kes euro eest vastutab.

«Kui Saksamaa lahkuks, euro kurss langeks. Võlakoormus jääks nominaalselt samaks, kuid ostujõu poolest väheneks. Võlausaldajariigid saaksid tagasi oma konkurentsivõime, kuna nende eksportkaubad muutuksid odavamaks ja importkaubad kallimaks,» märkis Soros.

Möödunud nädalal kritiseerisid mitmed Saksamaa poliitikud Euroopa Keskpanga otsust piiramatus koguses raskustes riikide võlakirju osta, et nende makstavaid intressimääru allapoole tuua.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles