Kubilius: Venemaa juhid on Gazpromi uurimise pärast mures

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrius Kubilius
Andrius Kubilius Foto: SCANPIX

Leedu peaministri Andrius Kubiliuse sõnul on Venemaa riigijuhid «üsna mures» Euroopa Komisjoni konkurentsijärelevalve Gazpromi suhtes algatatud uurimise pärast.

Kubilius kommenteeris LRT raadiole esmaspäeval antud intervjuus Venemaa presidendi Vladimir Putini pühapäeval tehtud avaldust, milles Putin mõistis uurimise hukka ja ütles, et see ei aita kaasa kahepoolsetele suhetele.

«Venemaa juhid on selle uurimise pärast tõeliselt mures. Gazpromi senine praktika gaasi tarnimisel Kesk-Euroopasse, eriti nendesse riikidesse, kus neil on olnud ajalooliselt monopoolsed õigused nõukogude ajast saati, ei ole kooskõlas Euroopa Liidu (EL) vaba konkurentsi reeglitega,» ütles Kubilius. «Venemaa juhid saavad sellest väga hästi aru. Sellepärast suhtuvad nad Euroopa Komisjoni uurimisse sellise murega.»

Kubiliuse sõnul näitab Venemaa riigijuhtide reaktsioon, et uurimine võib saavutada tulemuse, mida Euroopa vajab. «Euroopa vajab ainult seda, et Gazprom hakkaks võtmetähtsusega Euroopa gaasivarustajana järgima Euroopa reegleid kogu Euroopas,» ütles Kubilius. «Mida varem see juhtub, seda parem Gazpromile endale ja selle klientidele Euroopas.»

Näiteks Norra gaasitarnijad, kes pakuvad Euroopale sarnases mahus gaasi, ei kurda kohustuse üle Euroopa reegleid järgida, märkis Kubilius.

Putin ütles pühapäeval, et Euroopa Komisjoni konkurentsijärelevalve uurimine Gazpromi kohta on ebakonstruktiivne.

Möödunud nädalal teatas Euroopa Komisjon, et alustas formaalset uurimist selle kohta, kas Gazprom takistab konkurentsi Kesk- ja Ida-Euroopa gaasiturgudel ja kas kontsern rikub kehtivat ELi konkurentsiõigust.

Komisjon uurib, kas Gazprom takistab gaasi vaba liikumist ELi liikmesriikide vahel, kas kontsern takistab gaasipakkumise võimaluste mitmekesistamist ja kas tarbijatele surutakse peale ebaõiglasi hindu.

Leedu maksab Gazpromi gaasi eest praegu 457,4 eurot ehk 1578 litti 1000 kuupmeetri eest, mis on ELi kõrgeim hind. Hind hõlmab mahu- ja transporditasusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles