Hiinas otsitakse Androidile alternatiive

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Androidi kasutavad nutitelefonid.
Androidi kasutavad nutitelefonid. Foto: SCANPIX

Sel ajal kui maailma tehnoloogiatööstus hoiab Apple’i ja Google’i patendivaidlustel silma peal, on Hiinas juba olemas ning populaarsust juurde võitmas Alibaba poolt arendatud Linuxi-põhine nutiplatvorm.

Hiina suurima e-äri ettevõtte poolt 2010. aastal loodud operatsioonisüsteem kannab Aliyuni nime ning erinevalt Androidist ja Apple’i iOSist asuvad selle rakendused veebis, mitte seadmes endas, kirjutab Wall Street Journal.

Samsungi ja Apple’i kohtuvaidlust näevad paljud telefonitootjad viimatinimetatu rünnakuna Androidi vastu. Kuna USAs langetatud kohtuotsuse järgi rikuvad mitmed Google’i operatsioonisüsteemi omadused Apple’i patente, otsivad paljud tootjad Androidi kõrvale igaks juhuks ka muid alternatiive. See aga annab trumbid kätte väiksema turuosaga platvormidele.

Alibaba poolt arendatud Aliyan on hetkel küll veel suhteliselt tundmatu tegija, kuid selle aasta lõpuks kasutavad seda platvormi juba viis kohalikku nutitelefonitootjat ning ettevõtte strateegiajuht Zeng Ming loodab lähiaastatel pakkuda tugevat konkurentsi Hiinas turgu kaotavale Google’ile.
 
IDC uuringufirma andmetel läheb iga neljas sel aastal tarnitud nutitelefon müüki just Hiinas, mis tähendab, et selle aasta lõpuks on Hiina turg möödunud USAst. Seega on kohalikel operatsioonisüsteemidel võimalik edu korral mõjutada maailmaturgu isegi siis, kui välisturgudele ei laieneta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles