Kriiside mõju talitseks otsesidemed talunikega

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põllud
Põllud Foto: Toomas Huik

Siim Tiidemann, Eesti uus esindaja ÜRO toidu- ja põllumajandusorganisatsiooni juures, meenutab tarbijatele, et sidudes end otse tootjaga tagatakse endile toiduga varustatus ja suurem sõltumatus globaalsest hindade kõikumisest.

Kui põllumajandust käsitleda ärisektorina, kus riskide maandamine on eelkõige ettevõtja kohustus, siis võiksime üsna pea olla fakti ees, et toidutootmine oleks Eestis sedavõrd kallis, et hääbub siinmail sootuks ja meil jääb üle importida toitu Kesk-Euroopast, kus on maaharimiseks ja loomakasvatuseks soodsam kliima, kirjutab Tiidemann maablogis. Toitu eksporditakse tema kinnitusel aga eelkõige ikka siis, kui endal üle jääb ja kui Kesk-Euroopat tabaks põud, siis parimal juhul tähendab see Eestile kõigest kõrget hinda.

«On selge, et olukorras, kus kõik toidu tootmisega seonduv aina olulisemaks muutub, on põllumajandus väga suure tulevikupotentsiaaliga valdkond,» väidab Tiidemann. «Kuid selleks, et kohalik toidutootmine säiliks ning hinnatõus liiga valusalt ei lööks, on oluline, et lisaks põllumajandusse ja toidutootmisse minevatele toetustele annaks oma panuse ka tarbija, kes eelistab oma toidulaual kodumaist toodangut. Siinkohal on abiks lühike turuahel, mille positiivseid näiteid leiab juba kõikjalt üle Eesti – toorpiima automaadid, Tagurpidi Lavka, erinevad veebipoed, mis viivad kokku tarbija ja taluniku. Kui tarbija seob end otse tootjaga, annab see kodumaistele põllumeestele ja talunikele sõnumi, et nende toodangule on nõudlus just siin. Nii tagame endile toiduga varustatuse ning globaalne hindade kõikumine mõjutab kohalikku tootjat ja tarbijat vähem.»

Tiidemanni sõnul oleks küll naiivne loota, et kohaliku toidutootmise toetamine – olgu siis läbi otsetoetuste või kodumaise toidu eelistamise – hoiab hinnatõusu kontrolli all, kuid kindlasti aitab see vähendada kriiside mõju, tagada kodumaise toidutootmise säilimise ning võimaldab mõningal määral piirata hindade lühiajalist kõikumist ja pikaajalist tõusu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles