Merkel ei taha rohkem Saksamaa raha kulutada

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa liidukantsler Angela Merkel parlamendis.
Saksa liidukantsler Angela Merkel parlamendis. Foto: Reuters / Scanpix

Saksamaa on liidukantsler Angela Merkeli kinnitusel kulutanud majanduse ergutamiseks rohkem kui paljud teised riigid ja ootab enne uute rahaeralduste kaalumist, et need mõjuma hakkaksid.



Euroopa Liidu tippkohtumisele Brüsselisse suundumise eel parlamendi alamkojas esinedes ütles Merkel, et Saksamaa ei anna järele ELi liikmete ja teiste riikide nõudmistele, et Berliin rohkem kulutaks.

«Me oleme esimeste seas, me kulutame rohkem kui teised, ja minu meelest on see õige, sest eksportriigina on meie huvides, et maailmamajandus taas jalad alla saaks,» ütles Merkel. Ta lubas tippkohtumisel seista vastu üleeuroopalistele investeerimis- ja ergutusprojektidele, mis ei keskendu majanduse esmastele vajadustele.

«Saksamaa on selgelt öelnud, et lisameetmetega nõustutakse ja lepitakse vaid juhul, kui need algavad 2009. või 2010. aastal, sest ei ole loogiline kulutada raha 2013., 2014. või 2015. aastal, kui kriisist ollakse juba ammu üle saadud.»

USA avaldab Euroopa riikidele survet, et nad lepiksid kokku uute kulutuste osas järgmisel kuul Londonis toimuval juhtivate majandusriikide rühma G20 tippkohtumisel.

Saksamaa, mis on võtnud vastu kaks kokku 81 miljardi euro suurust majanduse elavdamise paketti, soovib aga keskenduda uue regulatsiooni kasutuselevõtmisele, et aidata vaba turu liialdusi ohjeldada ja tulevasi kriise vältida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles