Nordea: kasvuinertsist piisab tööturu turgutamiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnu Palm
Tõnu Palm Foto: Peeter Langovits

Täna peaks Nordea peaökonomisti Tõnu Palmi hinnangul majanduse kasvuinertsist piisama, et toetada tööturu taastumise jätkumist ja hoida hõivet kerges kasvus.

Eesti ettevõtetes, asutustes ja organisatsioonides oli 2012. aasta teises kvartalis üle 8100 vaba ametikoha ning nende arv kasvas eelmise aasta sama ajaga võrreldes 29 protsenti, teatas statistikaamet. Vabade ametikohtade määr oli teises kvartalis 1,6 protsenti.

«Ekspordi vunk on võrreldes varasema selgelt tagasitõmbunud, samas tööturul kulgevad muutused aeglasemalt. Majandus aeglustub ootuspäraselt, jätkates samas mõõdukat aastakasvu,» nentis Palm.

Hõive on taastunud päris hästi, kuigi jäi Palmi kinnitusel selle aasta teises kvartalis 2008. aasta kõrgtasemele 14 protsenti alla. «Siin on selgelt kasvuruumi,» arvas ta.

«Ettevõtted üritavad hoida täna võimalikult madala hõive juures siiski tootlikkust üleval. Sektorites, kus teenitakse ka täna korralikke kasumeid ning investeeritakse, kasvab ka edaspidi tööjõu nõudlus,» lisas ta.

Selle aasta esimeses kvartalis võeti tööle ja lahkus töölt kokku üle 58 300 töötaja. Tööjõu käive kasvas statistikaameti kinnitusel eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 13,2 protsenti.

«Lisaks hõive ja palgakasvule, peegeldab tööturu taastumist viimasel 2 aastal toimunud töölevõetute ja lahkunute määrade kasv absoluutnumbrites. See peegeldab selgelt aktiivsuse kasvu. Samas paljudes sektorites hoitakse täna töökohtadest kinni, töölevõetute määr püsib märksa kõrgemal töölt lahkunute määrast,» kommenteeris Palm.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles