Euroopa Liit tahab vähendada liikmesriikide panust eelarvesse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Parlament
Euroopa Parlament Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Euroopa Parlamendi hinnangul võiks riikide otsene panus Euroopa Liidu (EL) eelarvesse väheneda pea poole võrra.

Hetkel tuleb 75 protsenti Euroopa Liidu (ELi) eelarvest liikmesriikidelt, panus sõltub riikide rahvamajanduse kogutoodangust. Eelarvetulude reformimisega väheneks riikide panus 2020. aastaks 40 protsendile, vahendab parlament.

EL paneb seitsmeaastase finantsraamistikuga, mis peaks ulatuma aastani 2020, paika ühenduse iga-aastaste kulutuste piirid. Euroopa Komisjoni ettepaneku kohaselt määrataks kulukohustusteks 1033 miljardit eurot (kui palju EL võib kulutada) ning makseteks 987,5 miljardit eurot (tegelikud väljamaksed).

Parlament soovib näha aga eelarvetulude reformimist. Muudatuste eesmärgiks on vähendada liikmesriikide otsest panust eelarvesse ning asendada see ELi omavahenditega, näiteks võiks eelarvet täita finantstehingute maksustamise toel.

Sõltuvalt õiguslikust menetlusest kiidab ELi Nõukogu mitmeaastase finantsraamistiku heaks üheskoos parlamendiga või tuleb nõukogul enne lõplikku otsust ära oodata parlamendi heakskiit või arvamus.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles