Salasigarettide tõttu jääb riigil aastas saamata 52 miljonit eurot

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sigaretipakid
Sigaretipakid Foto: Toomas Huik

Eesti Konjunktuuriinstituudi hinnangul on tubakatoodete salaturu maht 27-31 protsenti ning hinnanguliselt jääb riigil salasigarettide arvelt saamata tulu 52 miljonit eurot.

Täna tarbitakse Eestis hinnanguliselt 530 miljonit salasigaretti aastas ning salaturu osakaalu jätkudes võib riigikassasse eelolevatel aastatel laekumata jääda 60-70 miljonit eurot.

Turu-Uuringute ASi veebruaris tehtud uuringu kohaselt arvavad Eesti elanikud, et salakauba kasutamises on ennekõike süüdi väiksed sissetulekud, mis piiravad inimeste võimalusi osta legaalset kaupa. Samuti mängib olulist rolli aktsiisidest tingitud hinnavahe naaberriikidega. Venemaal maksab sigaretipakk keskmiselt 50 senti, Eestis 2 eurot ja 40 senti.

Turu-uuringute firma Nielsen tehtud uuringu kohaselt pärines ka lõviosa võõramaiste maksumärkidega sigaretipakke just Venemaalt.

Nii salasigarettide, -kütuse kui –alkoholi tarbimine on eestimaalaste meelest viimase kolme aasta jooksul pigem suurenenud. Teist meel on ainult Tallinna elanikud.

Juulis laekus maksu- ja tolliameti andmetel riigieelarvesse makse 461,9 miljonit eurot, mida on mullu sama ajaga võrreldes 11,2 protsenti rohkem.

Tubakaaktsiisi laekus juulis 14,1 miljonit eurot ning aasta kokkuvõttes on eelarves planeeritust laekunud 51,9 protsenti. Eelmise aasta sama perioodiga võrreldes vähenes deklareeritud sigarettide kogus 13 protsenti, samas on seitsme kuu kokkvõttes laekumised kasvanud 9,2 protsenti. Kasv tuli peamiselt 10 protsenti kasvanud aktsiisi arvelt.

Üheks põhjuseks, miks salakaubaga on keeruline võidelda, et Eesti elanike üsna positiivne meelestatus selle suhes. Salakauba tarbimisse suhtub Eesti elanikest pigem hästi 36 protsenti, kusjuures meeste seas on neid, kes salakauba kasutamises probleemi ei näe 45 protsenti. Ida-Eestis on neid, kes ei pea salakaupa patuks, koguni kolmveerand.

Salakaubaga võitlemisel peavad eestimaalased Turu-Uuringute ASi küsitluse kohaselt kõige tõhusamaks maksumäärade ja aktsiiside vähendamist, piirikontrolli ja karistuste karmistamist.

Teisalt on ka järgmiseks aastaks plaanis tõsta tubaka aktsiisi 10 protsendi võrra 1000 sigareti kohta seniselt 80 eurolt 88 euroni. Täna täidab Eesti Euroopa Liidu miinimummära, 2014. aastal tõuseb see aga 1000 sigareti kohta tänaselt 64 eurolt 90 euroni.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles