IMF: eurokriis ähvardab Soomet

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soomlased
Soomlased Foto: SCANPIX

Tugevast aluspõhjast hoolimata ähvardab eurokriis ka Soome majandust, hoiatab Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) reedel avaldatud raportis.

Soome kasuks räägib majanduse tugev aluspõhi ja järjepidev poliitika, tõdetakse aruandes, kuid lisatakse, et tegemist on «väikse avatud majandusega», mis on tihedate kaubandus- ja rahandussidemete kaudu teiste riikidega seotud, nii et euroala kriis võib nakatada ka teda.

IMF rõhutab vajadust suurendada üleriigilist kontrolli ja töötada välja kriisimeetmete võrgustik, et vähendada piiriülese panganduse ja rahvusvaheliste kontsernide suurest rollist tingitud ohte.

Soome majanduskasv on aeglustunud ja kasvuprognoose on viimasel ajal alandatud. Soome kahjuks räägib ka kiiresti vananev elanikkond ja tootlikkuse aeglustumine.

IMF kiidab raportis soomlaste mõistlikku tegutsemist majanduse tasakaalu parandamiseks ning finantssektori stabiilsuse säilitamiseks, ja avaldab tunnustust pikaajalisele eelarvekestlikkuse eest hoolitsemisele.

Valuutafond ennustab Soomele sel aastal 0,6 protsendist majanduskasvu, järgmisel aastal peaks kasv olema 1,4 protsenti.

Soome on ainus eurotsooni riik mis on suutnud säilitada kõigi kolme rahvusvahelise agentuuri silmis kõrgeima krediidireitingu AAA.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles