Nelja Energia pani nurgakivi Vinni biogaasijaamale

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vinni energiajaam.
Vinni energiajaam. Foto: 4energia.ee

Taastuvenergia ettevõtte Nelja Energia pani 30.augustil 2012.a. koostöös Askoterm OÜ-ga nurgakivi Vinni valda rajatavale biogaasijaamale, teatas ettevõte pressiteates.

Selle aasta sügiseks kerkiv kompleks on ühtaegu nii biogaasi- kui ka koostootmisjaam, kus sõnnikust ja lägast toodetakse esmalt biogaasi ning sellest omakorda genereeritakse elektri- ja soojusenergiat. Vinni biogaasijaama maksumuseks on viis miljonit eurot ning selle ehitust toetab Euroopa Regionaalarengu Fond.

Biogaasijaama nii elektriliseks kui soojuslikuks võimsuseks on 1363 kW ning jaam hakkab aastas tarbima ligi 90 000 tonni läga ja sõnnikut, mis kogutakse kokku ümbruskonna farmidest. Sellest kogusest suudab jaam aastas toota nii 9600 MWh elektrit kui ka sama palju soojusenergiat.

Genereeritud elektrit hakkab Nelja Energia müüma vabaturul ja soojusenergia on plaanis müüa Vinni asula kaugküttevõrku. Koostootmisjaama poolt toodetud soodsama hinnaga soojusenergia katab Vinni asula vajadusest umbes 50 protsenti.

Vinni Biogaas OÜ suuromanikeks on Askoterm OÜ ja Nelja Energia grupp, kaasatud on ka projektis osalevad farmerid. Nelja Energia suurimad aktsionärid on Vardar Eurus (60 protsenti), omanikeks Norra Buskerud`i maakonna omavalitsused ja NEFCO, Euroopa Rekonstruktsiooni- ja Arengupank (EBRD, 11 protsenti) ning Eesti investorid (29 protsenti).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles