Tööstress suurendab naiste diabeediohtu

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ammu on teada, et stress mõjutab inimest halvasti mitmel erineval moel, kuid uus uuring tõestas, et naiste tervist mõjutab see meestest rohkem.

Kanadas tehti uuring, mis hõlmas 7443 Ontarios töötavat meest ja naist. Uuring kestis kokku 9 aastat, vahendab Huff Post. Ilmnes, et vähene kontroll oma töö üle (defineeritud kui minimaalne kontroll oma tööülesannete ja juhtimise üle tööpäeva jooksul), suurendab naistel diabeediohtu. Sama ohtu meestel aga ei ole.

Katsealustel ei olnud kellelgi varasemalt diabeeti. Uuringu autor, doktor Peter Smith teatas, et naiste suurenenud risk võib olla põhjustatud stressist tingitud immuunsüsteemi funktsioneerimise muutustest või hormoonide tasemest. Samuti võib see teadlase selgitusel olla põhjustatud muutunud käitumismustritest, eriti selles osas, mis on seotud dieedi ja energia kulutamisega.

Viimane tõlgendus klapib Soome uuringu tulemustega, mis avaldati aprillis. Nimetatud uuring näitas, et naistel, kes on kurnatud; tunnevad, et nende töö on mõttetu ning kannatavad tugeva tööstressi käes, on raskem kontrollida emotsioonidest ajendatud söömahoogusid.

Smithi sõnul ei pea nad siiski diabeediohu suurenemise põhjuseks ainult seda, et naised valiksid stressi korral rasvasemaid ja suhkrurikkamaid toitusid kui mehed. Ta peab aga väga oluliseks fakti, et suhtumine oma töösse mõjutab sugusid erinevalt ning eeldab, et erinevuse põhjuseks on midagi enamat kui erinevused rasvaste toitude eelistamisel.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles