NCC: ehitusmahud hakkavad kukkuma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NCC Ehitus soovib Pärnaõue projektiga  jätkata.
NCC Ehitus soovib Pärnaõue projektiga jätkata. Foto: Pm

NCC Ehituse juhi Toomas Aaki sõnul hakkavad ehitusmahud järgnevatel aastatel langema, kuna praegusel põhitellijal - avalikul sektoril - saab raha otsa.

«Turg saab kasvada siis, kui on nõudlust. 2012.aastal on vedavad valdkonnad remont ja taristuehitus, mille tellijaks on põhiliselt avalik sektor. Ehk siis CO2 ja EU rahad, mis tulevad suures osas väljastpoolt Eestit. Teadaolevalt langeb toetusrahade summa järgnevatel aastatel märkimisväärselt. Raske uskuda, et avalik sektor leiab sama palju rahalisi vahendid ilma väljastpoolt tuleva abita,» märkis Aak.

Firmajuht märkis, et kui lugeda tähelepanelikult statistikaameti uudist, siis sealt selgub, et ehitusturgu veavad remondi ja rekonstrueerimistööd ning taristuobjektide ehitus.

«NCC Ehitus ASi põhiliseks tegevuseks on hoonete ehitus ja see valdkond paraku turgu ei vea. Siiski, NCC Ehitus AS käive 2012. aastal tuleb suurem kui viimastel aastatel,» rõõmustas Aak, lisades, et olulisem on selle juures see, et kasumiennustus on mitme aasta järel jälle pluss-märgiga.

«Ehitusturg saab kasvada (või vähemalt püsida samal tasemel) vaid siis, kui avaliku sektori asemele tekivad uued tellijad. Saame näha, kas Pro Kapitali taoliste arendajate julged plaanid ka ellu viiakse.»

Statistikaameti andmeil ehitasid Eesti ehitusettevõtted 2012. aasta teises kvartalis eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes Eestis ja välisriikides kokku 30 protsenti rohkem, Eestis suurenes ehitustegevus 31 protsenti.

Teises kvartalis ehitati omal jõul 527 miljoni euro eest, sellest hooneid 313 miljoni ja rajatisi 214 miljoni euro eest. 2011. aasta teise kvartaliga võrreldes suurenes hoonete ehitamine püsivhindades 31 protsenti ja rajatiste ehitamine 28 protsenti.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles