Rohelised: taastuvenergeetiliseks pöördeks on kõik valmis

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuulepark.
Tuulepark. Foto: Peeter Langovits

Eestimaa Rohelised (EER) on kindlad, et ulatuslik taastuvenergia kasutuselevõtt Eestis on vaid tahte küsimus.
 

Näiteid sellest, et sobiliku toetuse korral on inimesed valmis oma sääste paigutama elektrit ja soojust tootvatesse seadmetesse – tuulegeneraatorid, päikesepaneelid, maaküttelahendused, on mitmeid. Nii varustatakse ennast, puuduolev ostetakse võrgust ja ülejääv müüakse, teatab EER oma pressiteates.

Rohelised on kindlad, et ka energiajulgeoleku seisukohalt on parem, kui võimalikult paljudes kodudes on võrgust sõltumata olemas oma energiavarustus ja seda taastuvallikaist. Seda eelkõige sellepärast, et tuulest ja päikesest saadav elekter ei vaja mingit kohaleveetavat, maailmaturu hinnast ja välispoliitilistest suhetest sõltuvat kütust.

«Enamgi. Kui lisaks omatarbele on kodus võimalus akudesse salvestada 1-2 päeva jaoks vajalik energiahulk, muutub see majanduslikult huvipakkuvaks - saab müüa energiat kõrge voolunõudlusega ajal ja parema hinnaga,» tähendas EER pressiteates erakonna esimees Aleksander Laane.

Laane sõnul näib, et majandusminister ja valitsus tervikuna justkui pelgavad rahva investeerimisvõimet taastuvenergeetikasse.

«60 protsenti -70 protsenti või isegi väiksem investeeringutetoetus taastuvenergia ulatuslikuks kasutussevõtuks eratarbimises koos jätkuva toetusega energiasäästlikuks ehitamiseks vähendaks fossiilkütuste tarbimist märkimisväärselt.
Eks valitsus seisab ikka omaenda ettevõtete hea käekäigu eest. On selge, et kodanike enda taastuvenergia tootmise võimekuse tõttu muutub Eesti Energia pruuni voolu tootmine siin ebapopulaarseks. Siis on vaid aja küsimus, mil sedasama pruuni voolu ei õnnestu enam Skandinaaviassegi eksportida,» rõhutasid Rohelised.

Eestimaa Roheliste väitel puudub Eestil majanduslik vajadus ja sisuline mõte investeerida ka tuumaenergeetikasse. Selle riskid (ka majanduslikud) on tänapäeval niivõrd ilmsed, et vaid pime või vana tüüpi reaktorite tootjate poolt ära lollitatu või kinnimakstu korrutab tuumajaama möödapääsmatuse juttu.

Erakond Eestimaa Rohelised toetab Taastuvenergia Koja ja Keskkonnaühenduste Koja kava «Taastuvenergia 100 protsenti ‐ üleminek puhtale energiale», mille koostamisse on panustanud ka mitmed erakonna liikmed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles