Tartu Mill tõstab jahu hinda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Postimees

Teravilja hinnatõusu mõjul kergitab Eesti sisuliselt monopoolne Tartu Mill septembrist jahu hinda kuni veerandi võrra, mis mõne kuu pärast kajastub tõenäoliselt ka leiva- ja saiatoodete hinnas.

Juulis tõusis teravilja hind konjunktuuriinstituudi andmeil ligi 17 protsenti, kusjuures nisu hind tõusis veelgi enam ehk ligi 19 protsenti. Kehva saagikuse tõttu lähiajaks suuremat hinnalangust ka ei prognoosita.

ÜRO toidu- ja põllumajandusorganisatsiooni FAO teravilja hinna indeks tõusis juulis 260 punktini, olles vaid 14 punkti väiksem ajaloolisest rekordist 2008. aasta aprillis.

Varem või hiljem

Eesti teraviljast ligi 20 protsenti tootva, 125 põllumeest ühendava põllumajandusühistu Kevili juhatuse liikme Marek Linnutaja sõnul mõjutab teravilja hinna tõus varem või hiljem ka tarbijahindasid poodides.
«See sõltub, kui palju Maailma Kaubandusorganisatsiooniga (WTO) liitunud Venemaalt vilja hakkab tulema,» hindas Linnutaja. «Aga mingi hinnatõus on paratamatu.»

Kuna teravilja ostuks tehakse lepingud pikemaks ajaks ette, pärineb praegune  vilja hind eelmisest talvest, mil hinnad olid madalamad. Praegu kasvatatav kallim vili müüakse tõenäoliselt maha oktoobris.

Kauplustes peaks teraviljasööda hinna tõusu tõttu lisaks leivatoodetele kallinema ka liha, seda küll Linnutaja hinnangul alles veebruaris-märtsis, ehkki võib juhtuda, et kauplused hakkavad hindu tõstma juba aasta lõpus.

Viljakasvataja ja Kevili ühistu nõukogu liige Jaak Läänemets aga rõhutab, et tegelikult on tänavu söögivilja üldse väga vähe ja ehkki hinnad on praegu kõrgel, on kõrgekvaliteedilist toodangut vähe. «Turuolukord on positiivne, aga see, mis põllu peal toimub, mitte nii väga,» selgitas ta.

Teraviljatöötleja Tartu Milli ostujuht Leonid Dulub tõdes, et hinnad on ettevõtte jaoks tõusnud ja sellest johtuvalt on plaanis ka müügitoodete hindu kergitada. Paljude klientidega on hinnad fikseeritud septembri lõpuni.
Ülejäänute puhul on hinnad Dulubi sõnul juba tõusnud või seisab hinnatõus ees septembri alguses. «Hinnatõus peaks praegustest vilja hindadest lähtudes olema 10–25 protsenti,» rääkis ta.

Tartu Mill varub tavaliselt põhilise osa teraviljast kohalikelt kasvatajatelt, kuna aga tänavu ei ole nisusaak kõige kvaliteetsem, tuleb tõenäoliselt mingi osa toiduviljast sisse vedada.

Suuremad saia-leivatootjad kinnitavad, et ei ole tarnijatelt hinnatõusuteateid veel saanud. Leiburi juht Asso Lankots möönis, et pikemas perspektiivis mõjutab teravilja hinna tõus ka neid. Ettevõte on küll sõlminud oma tarnelepingud pikemaks ajaks, kuid just sügis on läbirääkimiste aeg.

Lankots lausus, et Tartu Mill on küll nende suurpartner, kuid seda monopoliks nimetada oleks liialdus. «Tartu Milliga samasse raadiusesse jääb ka teiste riikide veskeid. Oleme ostnud jahu nii Soomest kui Lätist,» rääkis Lankots. Eesti on nii väike riik, et võimalusi on rohkelt ka väljaspool.

Teise suurema pagaritööstuse, Fazer Eesti juhatuse esimees Kristjan Kongo tõdes aga, et kuna teravilja- ja jahuäri on rahvusvaheline, siis ei ole põhjust arvata, et Tartus asuv veski ainsana hinda tõstab. «Eks kõikide allikate hinnad tõusevad samas suurusjärgus,» lausus ta.

Selgus aasta lõpuks

Praegu ei ole kummalgi suurtootjal plaanis toodete hindu tõsta, kuid Lankots möönis, et ettevõtte huvi ei ole hinnatõusud ainult oma rahakoti peal vastu võtta ja paratamatult kandub see ka tarbija rahakotti.

Praegu on aga Lankotsa kinnitusel üsna kahtlane eesootava hinnatõusu aja ja suuruse üle arutleda. «Leibur kuu aja jooksul küll hinda ei tõsta,» kinnitas ta, tõdedes, et aasta lõpuks peaks olema olukord selginenud.
Ka kaubandusketi Prisma kommunikatsioonijuhi Kadri Lainase hinnangul lähiajal leiva hinna tõusu ei paista. «Tarnijad ei ole meid hinnatõusust teavitanud,» selgitas ta.

Viie aasta jooksul ehk 2007. aasta juuniga võrreldes oli leiva hind poes tänavu juuniks tõusnud ligi 34,6 ja saia hind 17,2 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles