Saaremaa lihatootjad kaaperdasid Otepää nime

Sirje Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Otepää Lihatööstuse juht Maie Niit.
Otepää Lihatööstuse juht Maie Niit. Foto: Raivo Tasso / Maaleht

Ehkki poodides on juba aastaid olnud müügil Otepää Lihatööstuse tooted, mis tõepoolest valmivad Otepääl, on nüüd lettidele siginenud Otepää Lihameistrite toodang, mida tehakse hoopis Saaremaal. See külvab segadust nii kaupmeeste kui tarbijate hulgas.


«Kaupmehed on minu käest küsinud, kas need on meie vorstid, mis Otepää Lihameistrite nime kannavad ja millega on palju segadust olnud,» rääkis Otepää Lihatööstuse Edgar omanik Maie Niit, kes juhib ettevõtet koos poja ja miniaga.

«Tarbijad ei saa ka enam aru, mis on mis,» nentis Niit. «Oleme oma firmat ja kaubamärki kaua üles ehitanud ja selline asi teeb kurvaks.»

Lisaks on ettevõttes tegevad veel kolm perekonda, nii et seda võib nimetada ka perede firmaks. Niidu sõnul pole nende firma üles ehitatud kasumi teenimisele, pigem esindab teatud töist elulaadi, aidates 40 kohalikul inimesel pisikest sissetulekut saada.

Ostuhimuline müügimees

Ükski asi ei teki tühja koha pealt. Niit arvab teadvat, kust segadus alguse sai ja kes selles süüdi on. Nimelt käis mõne aja eest tema juures Saaremaa Lihatööstuse müügimees, kes tahtis kangesti Otepää Lihatööstust ära osta.

«Ma veel imestasin, et kust ühel müügimehel nii palju raha, aga nii ta väitis ja pressis hirmsasti peale,» lausub Niit, kes ettepanekut isegi mitte ei kaalunud. Saaremaa Lihatööstuse suuromanik on teatavasti praamikuningas Vjatšeslav Leedo, kellele riik laevanduse eest igal aastal dotatsiooni maksab.

Selle aasta kevadel turule tulnud, Otepää Lihatööstusega konkureeriva toodangu pakendil on valmistaja nime asemel numbrikombinatsioon EE15EÜ ja kiri, et toode on valminud Otepää Lihameistrite tellimusel ja turustajaks on AS Pinus, aadressiga Tallinnas Paldiski maanteel.

Niidu sõnul on konkurendid lisaks Otepää nimele üle võtnud ka teatud kujunduselemendid, mis näitab, et tegu on meelega eksitamisega.

Saarlaste tütarfirma

ASi Pinus kodulehelt selgub, et ettevõte on alates 1997. aastast Saaremaa Liha- ja Piimatööstuse sajaprotsendiline tütarfirma, mis tegeleb toiduainete hulgimüügiga. Klientideks on märgitud kõik suuremad kaubandusketid: Prisma Peremarketid, Talllinna kaubamaja, Selver, Rimi, Stockmann, Comarket ja Maxima.

Kui Stockmanni lihaosakonnast eile õhtupoolikul Otepää Lihameistrite kohta küsisime, käis teenindaja poe tagaruumis asja uurimas ja ütles siis, et Otepää Lihameistrid on pankrotis ja nende toodangut enam müügil pole.

Saaremaa Lihatööstust juhtiv Vjatšeslav Leedo poeg Kristjan Leedo seda ei kinnita. Küll aga kinnitab ta: «Jah, meie oleme Otepää Lihameistrite omanikud.»

Küsimusele, kus Otepää nimega lihatooteid tehakse, vastab Leedo ebamääraselt, et nii Saaremaal kui ka mujal Eesti paikades. Rohkem ei soostunud ta telefonis vastama, soovitades küsimused meiliaadressile saata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles