Saksa ärikliima halveneb üha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa lipp
Saksamaa lipp Foto: SCANPIX

Saksa ärikliima halveneb juba neljandat kuud järjest, ettevõtjate hulgas süveneb mure, et majandus on teel surutise suunas.

Ifo instituudi ärikliima indeks langes enam kui kahe aasta rekordmadalusse, halvenedes augustis veidi enam, kui analüütikud eeldasid. Võrreldes juuliga oli langus siiski leebem.

Juba mõnda aega on märgid näidanud, et Saksa ettevõtjad aimavad äri halvenemist.

Ifo instituudi president Hans-Werner Sinn ütles, et esmakordselt ligi kolme aasta jooksul on ekspordiootused kergelt negatiivsed. «Saksa majandus vangub jätkuvalt,» ütles ta.

Kui euroala majandus tervikuna teises kvartalis langes, siis Saksa oma kasvas – kuid aeglasemalt, kui avakvartalis.

Paljud analüütikud ja ettevõtjad kardavad tingimuste halvenemist, kuna euroala kriis asetab riigi tööstuse – eriti need harud, mis sõltuvad suuresti ekspordist – riskantsesse olukorda.

«Tänased andmed kinnitasid meie seisukohta, et globaalnõudluse nõrgenemine annab end peatselt tunda ka Saksamaal ning hakkab rõhuma ekspordile, samal ajal kui eurokriis külvab jätkuvalt ebakindlust siseriiklike investeeringute valdkonda,» ütlesid Barclays Capitali analüütikud.

Müncheni panga Landesbank BayernLB finantsjuht Stephan Winkelmeier ütles eile konverentsikõne käigus: «Me eeldame Saksa majanduse nõrgenemist igas sektoris.»

Ifo instituut ütles, et kuigi hetkel on olukord ettevõtluses halvenenud vaid veidi, väljendavad firmad edasiste arengute osas suuremat pessimismi.

Dominique Barbet BNP Paribasest ütles: «Saksa majanduskasvu aeglustumine osutab sellele, et riik pole immuunne üldise languse suhtes Euroopas ja väljaspool Euroopat.»

Ifo indeks põhineb küsitlustel, mida viiakse läbi tööstus-, ehitus-, hulgimüügi- ja jaemüügisektorite ettevõtetes. Ettevõtete juhtidel palutakse kirjeldada oma ootusi eelseisva kuue kuu osas.

Indeks langes augustis juulikuise 103,2 juurest 102,3 tasemele.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles