Balti metsaomanikud: looduskaitset peaks adekvaatselt kompenseerima

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metsaraie.
Metsaraie. Foto: Raigo Pajula.

Balti erametsaomanike esindusorganisatsioonid allkirjastasid resolutsiooni, milles soovivad valitsustelt erametsanduse piisavat rahastamist.

Ühiselt allkirjastatud resolutsioonis kutsuti kolme riigi valitsusi võimaldama erametsandusele piisavat rahastust, et tagada maaelu arengukavas ja uues programmiperioodis aastani 2020 seatud Euroopa Liidu ja riiklike eesmärkide täitmine. Lisaks tuleks dokumendi väitel vältida täiendavaid kitsendusi ja kohustusi erametsaomanikele seoses Euroopa Liidu puidumäärusega ning rangeid looduskaitselisi piiranguid erametsaomanike arvelt. Samuti leiti, et looduskaitseliste väärtuste hoidmist peaks metsaomanikele adekvaatselt kompenseerima. Kuna metsaomanike koostöö on kõige olulisem võtmetegur, et ületada omandi killustatusest tekkivaid probleeme, kutsuti valitsusi üles toetama erametsaomanike organisatsioonide arendamist.

Tõdeti, et enam tuleks tunnistada eraomandi põhiseaduslikku õigust ning vältida ebaproportsionaalseid riiveid omandiõigusele. Selle ilmekaks näiteks on erametsaomanike sõnutsi jahinduspoliitika, mis on täna teravalt päevakorras kõigis kolmes Balti riigis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles