Apple sai Samsungi üle veenva patendivõidu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Samsung.
Samsung. Foto: SCANPIX

Apple võttis Samsungi üle USA patendikohtus veenva võidu: lähtuvalt California kohtunike otsusest on Lõuna-Korea grupp rikkunud arvestatavat osa vaidlusalustest disaini- ja kasutajaliidese patentidest.

Kohtuotsuse alusel kuulub Apple’ile väljamaksmisele üle 1 miljardi dollari eest kahjutasu, kuna Samsung on mitme oma nutitelefoni juures «tahtlikult» kasutanud iPhone’i patenteeritud välimust ja omadusi, sealhulgas kerimistehnikat, läikivat klaasist esipaneeli ja värvikaid ümarate nurkadega rakendusi.

Kohtunikud leidsid ühtlasi, et Apple ei ole rikkunud ühtegi Samsungi traadita tehnika patenti, jättes korealased kahjutasust täiesti ilma.

Stanfordi õigusakadeemia professori Mark Lemley sõnutsi tegi kohus «puhta töö». Ta märkis, et Apple’it soosiv otsus pani paika uue lati USA intellektuaalomandi hagides.

Apple’it soosiv otsus saadab šokilained läbi kogu nutifonitööstuse; võimalike tagajärgedega tuleb arvestada ka teistel telefonitootjatel, mis sarnaselt Samsungile kasutavad Google’I Android opsüsteemi.

Analüütikute sõnutsi on astutud sammuke Apple’i kaasasutaja Steve Jobsi unistuse suunas «hävitada Android, kuna see on varastatud toode».

«Sõjas Google’iga oli see Apple’i jaoks suurvõit,» ütles Enders Analysisi analüütik Benedict Evans.

«Otsuse järellainetus loksutab kogu Androidi-maailma. Seal saab olema palju peavalu: mille eest meid veel võidakse kohtusse kaevata?»

Evans lisas, et kohtuotsusel on «globaalne mõju», kuna telefonitootjad hakkavad pelgama erinevate toodete valmistamist eri turgude tarvis.

Apple taotles algselt Samsungilt 2,7 miljardit dollarit kahjutasu, Samsung Apple’ilt aga 400 miljonit dollarit.

Apple’i aktsia sooritas pärast kohtuotsust 1,8-protsendilise hüppe.

 

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles