Kreeka peaminister: me oleme uhke rahvas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka peaminister Antonis Samaras.
Kreeka peaminister Antonis Samaras. Foto: SCANPIX

Eile Berliinis Kreeka peaministrit võõrustanud kantsler Angela Merkel ütles, et sakslased on valmis aitama Kreekat «niipalju kui võimalik», kuid keeldus aktsepteerimast kreeklaste palvet anda neile kasinuse rakendamisel ja laenude tagasimaksmisel ajapikendust.

Kohtumisel, mis kujutas endast avalööki pingelistele läbirääkimistele Kreeka saatuse üle, üritas Merkel igati rõhutada, et Berliin ei ole Ateenat euroala osas maha kandnud – kuigi suvi on pakkunud palju pettumusi ning kreeklased on oma kärpekavaga graafikust maas.

«Ma tahan, et Kreeka jääks euroala osaks,» ütles Merkel ja lubas, et Saksamaa on «ka edaspidi nii abivalmis kui võimalik», tingimusel, et Ateena jääb kindlaks oma lubadustele rakendada laiapõhjalisi poliitilisi reforme.

«Me vajame veidi hingetõmbeaega lisaks,» ütles Kreeka peaminister Antonis Samaras Berliinis. «Me oleme uhke rahvas ja meile ei meeldi, et peame sõltuma teiste inimeste rahast.»

Samaras, kes külastab täna Pariisi, rõhutas, et on täis otsustavust täita aasta alguses antud reformitõotused ning rõhutas, et igasugune spekuleerimine Kreeka lahkumise üle euroalast on «toksiline».

Merkel ütles pärast kohtumist Samarasega, et Kreekal «on vaja veel palju pingutada» ning lisas, et riik peab «pidama kinni tõotustest», millest lähtuvalt rahvusvahelised kreeditorid neile veebruaris teise abipaketi andsid.

Tulenevalt leppest peab Ateenal tooma riigieelarve puudujäägi 2014. aastaks 3 protsendi piiresse sisemajanduse kogutoodangust.

Samarase püüdlused nimetatud eesmärki kahe aasta võrra edasi lükata on ehmatanud Saksa poliitikuid, kes kardavad, et siis võib Kreeka vajada veel ühte abipaketti.

Paljud Merkeli liitlased usuvad, et kolmas pakett Bundestagist enam läbi ei läheks.

Konservatiivide liider Bundestagis Volker Kauder ütles, et ta on teise paketi «ajakava ja sisu» muutmise vastu.

«Aeg on raha – see ütlus on siinkohal eriliselt tabav,» ütles Kauder ning lisas, et Kreeka lahkumine euroalast «poleks probleem».

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles