Ideed «raskete» vestluste kergemaks muutmiseks

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vestlus.
Vestlus. Foto: SCANPIX

Vahet pole, kui paljudele töötajatele sa oled teatanud vallandamis- või palgakärpimise otsusest, rasked on need vestlused alati. Siiski on ka selliseid vestlusi võimalik läbi õhkkonnas, kus kellegi eneseväärikus ei saaks kannatada.

Eesmärk on mitte tekitada asjatult negatiivset fooni ja solvumistunnet. Töötaja, kellega rasket vestlust peate, peaks tundma, et teda austatakse ja väärtustatakse, kirjutab Entrepreneur.

Siin on mõned põhimõtted, mis aitavad raskeid kõnelusi läbi viia:

Sea eesmärk. Enne, kui vestlust alustad, mõtle läbi, mida loodad sellega saavutada. Kui vestluse käigus tundub, et kaldute eesmärgist väga kõrvale, siis naaske nende juurde.

Otsi jõudude tasakaalu. Kui kõneaineks on rasked teemad, siis lubage kõigepealt vestluspartneril rääkida. See annab talle justkui jõudu vestluseks. Kui näitad oma käitumisega, et oled valmis kuulama, ei asu teine inimene ka kohe kaitsepositsioonidele ega tunne end ohustatuna või nurka aetuna.

Keskendu konkreetsele juhtumile. Kui sa kommenteerid kellegi üldist käitumismustrit, tundub see pigem isikliku rünnakuna, sellepärast ürita olla võimalikult täpne ja konkreetne. Mida täpsemalt mingist juhtumist räägid, seda vähem mõjub see süüdistusena. Näiteks kui sulle tundub, et töötaja on laisk, siis ära kommenteeri tema üldist olekut, vaid rääkige mõnest viimasest juhtumist.

Anna ruumi argumenteerimiseks. Kui küsimuse all on tundlik teema, siis tunnista, et sinu vaatenurk on subjektiivne ja absoluutset tõde ehk polegi. Osade küsimuste puhul tuleb kindlasti anda ruumi argumenteerimiseks, kuid kui teema ei ole nö kaubeldav (näiteks vallandamine), siis ole pigem otsekohene.

Kontekst on oluline. Kui arutletetäitmata müügieesmärkide üle, siis rääkige asjaoludest, mis selle tingisid, mitte ära eelda kohe, et vilets tulemus on tingitud töötaja laiskusest või oskamatusest. Võib-olla oli põhjuseks hoopis kehv olukord turul.

Õppetund. Kui küsimus on läbiarutatud, keskendu sellele, mida õppida kogemusest ja kuidas edasi minna. Käsitle keerulist vestlust, kui protsessi osa, mitte kui lõplikku lahendust. Isegi kui sa vallandad kedagi, saad tal aidata vigadest õppida.

Empaatia. Isegi kui küsimus kuulub mitteläbiräägitavate hulka, peab teine inimene tundma, et temaga arvestatakse ja lahkuma vestluselt ilma, et tema väärikus või enesehinnang oleks saanud kannatada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles