Kreekale kuluks ära veel 20 miljardit abieurot

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka peaminister Antonis Samaras.
Kreeka peaminister Antonis Samaras. Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu ametnike hinnangul jääb Kreeka riigil vajaka vähemalt 20 miljardit eurot, augu täpse suuruse peaks nn «troika» selgitama välja septembris-oktoobris.

Kreeka peaminister Antonis Samaras kohtub homme Berliinis Saksa kantsleri Angela Merkeliga ja laupäeval Pariisis Prantsuse presidendi François Hollande’iga.

Kohtumiste tulipunktiks kujuneb küsimus: kas Kreeka kreeditorid ehk ülalmainitud troika liikmed – Euroopa Liit, Rahvusvaheline Valuutafond ja Euroopa Keskpank – oleksid valmis kreeklastele ka seda täiendavat abiraha pakkuma.

Peatselt peab troika otsustama, kas Kreekale kantakse üle teise abipaketi hilinenud osamakse summas 31 miljardit eurot.

Kui nimetatud ülekanne ei laeku, läheb Kreeka tõenäoliselt pankrotti ning peab euroalast lahkuma.

Samaras on täis otsustavust tõestada oma europartneritele, et Kreeka on pärast esialgsete tõrgete seeriat reformid käima lükanud ning väärib kahe aasta pikkust lisaaega laenutingimuste täitmisel.

Eeldatavasti käib Kreeka liider selle plaani nüüd Saksa ja Prantsuse kolleegidele välja, lootes finantsilistele manööverdustele, mille abil laekuks lisaraha viivitustest tulenenud kulude katteks.

Intervjuus Saksa tabloidile Bild üritas Samaras pakkuda ajapikendusele praktilist selgitust. See pidavat olema vajalik andmaks Kreekale «veidi aega hinge tõmmata, saada majandus käima ning kasvatada eelarvelaekumisi».

Merkel, kelle valitsus on võtnud edasise Kreeka abi suhtes jäiga joone, andis eile mõista, et on valmis Samarase ära kuulama, kuid ei kavatse teha ühtegi otsust enne, kui laekub troika raport.

«Reedel me lahendusteni ei jõua,» ütles Merkel reporteritele. «Me ootame ära troika raporti ja teeme siis oma otsused.»

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles