Saku juht: vaatame palgatõusu väga konservatiivselt

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saku Õlletehase juht Margus Kastein tänavu kevadel majanduskonverentsil «Tuulelohe lend 2012».
Saku Õlletehase juht Margus Kastein tänavu kevadel majanduskonverentsil «Tuulelohe lend 2012». Foto: Peeter Langovits

Saku Õlletehase juhatuse esimees Margus Kastein tõdes, et tuleva aasta eelarvet tehes jäävad investeeringud viimaste aastate mahtu ning palgatõusu vaatab ettevõte väga konservatiivselt.

Kastein tõdes, et juba 2010. aastal võttis ettevõte vastu kasvu investeerimise otsuse. See tähendab, et investeeritakse kasvu tagavatesse kohtadesse, eelkõige toodetesse ja tootmisse ning investeering peab end kolme aastaga ära tasuma.

Kasteina sõnul jäävad tuleva aasta investeeringud paari viimase aastaga samale tasemele. Palgasurve on tema sõnul olemas, kuid selles osas ollakse konservatiivsed, sest sel aastal oli ettevõte juba sunnitud turule vastavaid muudatusi tegema ehk palka tõstma. Üldist palgatõusu tema kinnitusel ettevõttes ei tule ja iga ametikohta vaadatakse personaalselt.  

Kasteina sõnutsi on Saku investeerinud rohkem toodetesse ning uued tooted moodustavad firma toodetest viiendiku.  Edukaks müügiks ei piisa muidugi ainult sellest. «Kui inimesel raha ei ole, siis loe uued tooted midagi,» lausus ta, tõdedes, et tarbijad on tagasi.

Kastein tõdes, et see aasta tuleb parem kui eelmine, kuid kesine suvi on jätnud oma jälje ning kasv tuleb oodatust väiksem.  Uue aasta suhtes on firmajuht optimistlik. «Õlleturg natuke kasvab ja meie kasvame ka,» prognoosis Kastein.

Tema sõnul on ettevõtetel tugev surve kuludele ning erinevalt kriisieelsest ajast, mil kuludele eriti ei mõeldud, on need nüüd viimastel aastatel olnud fookuses. «Heal ajal unustati ära, et kulud on ettevõttel nagu taak kaelas,» lausus ta.

Küsimusele, kas halvemad ajad hakkavd läbi saama tõdes Kastein vastuseks, et  tuleb leppida olukorraga, et enam ei ole ei häid ega halbu aegu. «Elame dünaamilises maailmas ja kõik võib väga kiiresti muutuda,» lausus ta. «Juhtide ülesanne on osata muutustega hakkama saada, olgu need siis poliitilised, võlakriisi või halva ilmaga seotud,» lausu ta.

Kindlamalt saavad end tema sõnutsi tunda suurematesse korporatsioonidesse kuulujad, kuid väiksematel Eesti ettevõtetel on Kasteina sõnul kindlasti raske. Kastein möönis, et Carlsbergi gruppi kuulumine annab neile mõningase kindlustunde, kuid ilma tulemuseta ei saa ka nemad tegutseda.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles