Üürnikud krigistavad hambaid, ent kirjutavad lepingule alla

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üüriturg Tallinnas ja Tartus
Üüriturg Tallinnas ja Tartus Illustratsioon: Graafika: Laura Kangur

Tallinna ja Tartu üürikorterite turul valitseb aasta kõige kibedam periood ja nii mõnelgi katusealuseta koduotsijal tuleb langetada sundvalik.

«Hetkel on seis selline, et kõik mis turule tuleb, see ka läheb. Kliendil ei ole vahet, kas on laupäev, pühapäev või püha - korterit on vaja,» kirjeldas üürituru hetkeseisu 1Partneri kinnisvarakonsultant Helen Siller, kes ainuüksi taasiseseisvumispäeva nädalavahetusega leidis üürniku neljale Tallinna korterile. «Mõned helistavad ja broneerivad korteri juba pildi pealt vaadates.»

Korterite nõudlus suuremates ülikoolilinnades hakkas kasvama juulis, mil selgusid koolidesse sisseastumise tulemused. Kui riskikartlikumad noored võtsid korteri üürile juba suve hakul, siis praeguseks on asustatud enamik madalama hinnaklassi üürikortereid, asukohast sõltumata. Nüüd avaldab korteriralli mõju juba tavalistele üürnikele nagu pered ja töö tõttu elukohta vahetavad erialaspetsialistid, kelle jaoks latt on tõstetud kõrgele.

«Kõige enam lähevad kahetoalised korterid uues majas, mis on ehitatud alates 2006. aastast. Selle taga ei ole mitte enam tudengid, vaid tavainimesed, kellel ei ole valikut,» ütles Siller. 300-400 euro suuruse kuuüüriga korterid leiavad Tallinnas üürniku mõne tunniga, kriitiliseks hinnapiiriks on kujunenud 450 eurot, mille puhul kulub mõni nädal. «Kõrged kommunaalmaksed ja ühistukulud tulevad otsa, läheb päris kulukaks,» põhjendas Siller.

Kinnisvaraportaali kv.ee andmetel on üürihinnad alates märtsikuust tõusnud nii Tallinnas kui ka Tartus, kus 50-ruutmeetrise korteri eest tuleb nüüd keskmiselt välja käia vastavalt 360 ja 310 eurot.

Siller ennustas eelmiste aastate kogemusele tuginedes, et konkurents üüriturul vaibub taas oktoobris-novembris. «Viimastel aastatel olen märganud, et ka detsembrikuus on väga palju soovijaid. See võib tulla asjaolust, et üürihinnad on septembris nii tipus ja inimene on olnud sunnitud selle korteri võtma, aga paari kuu pärast ta vahetab selle välja.»

Siller möönis sealjuures, et korteriomanikud ei üüri välja kergekäeliselt – masu on õpetanud võtmeid kätte andma vaid korralike eluviisidega ja maksevõimelisele üürnikule.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles