Koda avalikustab taastuvenergiale ülemineku kava

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aulepa tuulepark Noarootsis
Aulepa tuulepark Noarootsis Foto: Peeter Langovits

Taastuvenergia Koda ja Keskkonnaühenduste Koda avalikustavad täna kava, mille abil Eesti võiks aastaks 2030 täielikult üle minna taastuvenergia kasutamisele elektri- ja soojamajanduses.

«Täielik üleminek on tehniliselt teostatav, majanduslikult otstarbekas ja keskkonnasäästlik,» teatasid organisatsioonid pressiteates.

Kava ühe autori Eesti Taastuvenergia Koja juhataja Rene Tammisti sõnul toob üleminek puhtale energiale kaasa madalamad energiahinnad, säästab loodust ning kindlustab energiajulgeoleku.

Strateegia kaasautori Keskkonnaühenduste Koja hinnangul on Eesti suurimaks keskkonnaprobleemiks põlevkivi põletamine ja seetõttu on vajalik koostöö alternatiivide reaalseks rakendamiseks.

«Kahe koja koostöös valminud analüüs annab positiivse sõnumi, et taastuvenergia laialdane kasutamine võimaldab otsustavalt piirata põlevkivi põletamist, mis tekitab praegu 80 protsenti kõigist Eestis toodetavatest jäätmetest, suure osa meie õhusaastest ning kasvuhoonegaasidest,» lisas Keskkonnaühenduste Koja koordinaator Silvia Lotman.

Taastuvenergia arendaja Hannes Tamjärv toetab üleminekut taastuvatele allikatele.

«Eestil on unikaalne võimalus olla energiasektoris teistele eeskujuks,» arvas Tamjärv.

«Visioon on lennukas, kuid realistlik. See lubab Eestil kasutada ära oma majanduslikku ning geograafilist eripära, tagades seejuures veel ühe jõulise mootori Eesti majandusele. Vaja on vaid kindlameelset eestvedamist otsustajate poolt, aga ka aktiivset kaasalöömist kõigi ühiskonna liikmete poolt,» lisas Tamjärv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles