Kredex käendas mullu 360 miljoni eest

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SA Kredex.
SA Kredex. Foto: Raigo Pajula.

Kredexi väljastatud ettevõtluslaenu käenduste maht oli 2008. aastal kokku 357 miljonit krooni, mis on 2 protsenti enam kui aasta varem.


Ettevõtjate ja pankade huvi Kredexi toodete vastu suurenes märgatavalt aasta teises pooles, mil ülimalt ettevaatlikuks muutunud laenuturul sai Kredexi täiendava tagatise olemasolu tihti määravaks panga finantseerimisotsuse tegemisel.

Kredexi laenu- ja liisingkäenduste ning pangagarantii käenduste toel võtsid ettevõtjad eelmisel aastal pankadest kokku 605 mln krooni laenu. Ettevõtluskäenduste hulgas sõlmiti aasta jooksul ka 30 stardilaenu käenduse lepingut summas 9 mln krooni, mis võimaldas alustavatel ettevõtjatel pankadest laenata kokku 12 mln krooni.

Valdkonniti kasutasid Kredexi laenukäendust kõige enam metalltoodete tootmisega (11 protsenti aasta jooksul väljastatud käenduste mahust), puidutöötlemise ja puittoodete tootmisega (10), ehitustegevusega (9) ja muu äritegevusega (8), elektrienergia-, gaasi- ja veevarustusega (7), tervishoiu ja sotsiaalhoolekandega (7) seotud ettevõtted. Teiste tegevusvaldkondade osakaalud jäid üksikult alla 5 protsenti.

Aastal 2008 laekus Kredexile 410 ettevõtluslaenu käenduse taotlust ning 90 lisataotlust olemasolevate käenduslepingute muutmiseks. Käendustaotluste kogusumma moodustas 486 mln krooni. Pankadega sõlmiti 342 lepingut - investeerimislaenu käendusi väljastati kogusummas 146 mln krooni, käibekapitalilaenu ja arvelduskrediidi käendusi 123 mln krooni, liisingkäendusi 12 mln krooni ja pangagarantii käendusi kogusummas 76 mln krooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles