Ettevõtluse arendaja: hiinlased üritavad tihti eestlasi petta

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TLMPM03: PÜHVLIAASTA :TALLINN, EESTI, 24JAN09.
Tule ja jää pidu Kadrioru pargis. Hiina pühvli aasta vastuvõtmine. Nukuteater, draakonitants, rongkäik ja Hiina ilutulestik.
mm/Foto MIHKEL MARIPUU/POSTIMEES
TLMPM03: PÜHVLIAASTA :TALLINN, EESTI, 24JAN09. Tule ja jää pidu Kadrioru pargis. Hiina pühvli aasta vastuvõtmine. Nukuteater, draakonitants, rongkäik ja Hiina ilutulestik. mm/Foto MIHKEL MARIPUU/POSTIMEES Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Kuigi Hiina pakub ettevõtjatele mitmeid võimalusi, on riik tuntud ka paljude pettuste poolest, mille õnge võivad sattuda ka Eesti ärimehed.


Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) nn saadiku Hiinas Valle Feldmani sõnul on ta mitmel korral avastanud, et Eesti ettevõtjaid üritatakse petta. Kuna tema käest palutakse Eestis Hiina firmade kohta taustapäringuid, on selgunud, et peale ilusa kodulehe, pole Hiina ettevõtetes mingit sisu.

«Sageli on aga minu poole pöördutud päringutega, et sooviks sellelt ja sellelt internetist leitud firmalt midagi osta, aga kas ta on usaldusväärne? Taustauuringuid tahetakse päris regulaarselt. Ja võib laias laastus öelda, et pooltel juhtudel on vastus olnud negatiivne - Hiina firma ei ole usaldusväärne, peale ilusa kodulehe ei ole seal midagi,» märgib ta.

Feldmann lisab, et mõni pettur on ka lahkelt kutsunud eestlasi endale külla, lootuses, et kui inimene
on siin, siis annab talt kuidagi ikka raha välja pressida. «Kuid sellised petuskeemid ei ole valdavad. Hiina on ju väga suur, sulisid on üle maailma igal pool. Ma küll ei julgeks öelda, et Hiinas on neid rohkem kui Euroopas.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles