EKP eitab laenukulude ülempiiri plaane

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Keskpanga peahoone Frankfurdis.
Euroopa Keskpanga peahoone Frankfurdis. Foto: SCANPIX

Euroopa Keskpank (EKP) oli sunnitud summutama spekulatsioone, nagu kavatseksid nad haarata sarvist euroala finantskriisil, kehtestades ülempiirid riigivõlakirjade tootlustele – kiskumaks alla kriisiriikide laenukulusid.

EKP kaalub parasjagu võlakirjaturgudele sekkumise viise, et saada kontrolli alla tootlused, mida peab mõnede euroala riikide puhul põhjendamatult kõrgeks.

Saksa ajakiri Der Spiegel kirjutas nädalavahetusel, et EKP arutab võimalust seada riigivõlakirjade tootlustele ülempiir – alates millest keskasutus sekkuks ja hakkaks võlakirju üles ostma.

Lävi pandaks paika lähtuvalt Saksa riigivõlakirjade tootlustest, mida peetakse kõige turvalisemateks euroalas, kirjutas ajakiri.

EKP teatas eile, et Der Spiegeli kirjutis oli «absoluutselt ekslik raport otsustest, mida ei ole veel tehtud, ning samuti üksikisikute vaadetest, mida EKP nõukogus veel arutatud ei ole».

Seega võis EKP sõnakasutusest lugeda välja sõnumi, et mainitud ideed võidakse siiski kaaluda.

EKP valulik reaktsioon spekulatsioonidele näitab, kuivõrd suured pinged keskpanga sekkumise ümber valitsevad.

Saksa keskpank (Bundesbank) rõhutas eile taas oma vastuseisu EKP sekkumisele Hispaania ja Itaalia laenukulude ohjeldamiseks, väites, et võlakirjaostud kätkevad endas «arvestatavaid stabiilsusriske».

Bundesbank lisas, et «otsuseid, mis puudutavad palju laiapõhjalisemaid riskide jagamise väljavaateid», peaksid tegema rahandusministeeriumid ja riikide parlamendid, mitte keskpangad.

Mitmete analüütikute arvates ei ole tõenäoline, et EKP seaks Hispaania ja teiste riikide võlakirjade tootlustele konkreetsed piirmäärad.

«Õiglast taset oleks praktiliselt võimatu paika panna. Ja kui EKP seda teha üritaks, peaksid nad hakkama selgitama, kust nad selle numbri võtsid. Ja miks see number riigiti erineb,» kirjutas kilentidele RBC Capital Markets.

Nomura analüütik Jacques Cailloux ütles: «Me ei usu, et EKP kavatseb panna paika [tootluste] tingimusteta ülempiirid kõikidele euroala riikidele. Meie arvates on lähiperspektiivis mõeldav vaid see, et nad sõnastavad spetsiifiliselt oma sekkumise modus operandi riikide jaoks, mis abi paluvad (nagu Itaalia ja Hispaania).»

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles