Pool töötajatest sai mullu palka alla 500 euro kuus

Ines Kuusik
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Maksuameti andmeil oli mullu töötajatele tehtav keskmine väljamakse madalam kui 2008. aasta keskmine, kuus tehtavaks mediaanväljamakseks oli mullu 498 eurot.

2008. aasta keskmine töötajatele tehtav brutoväljamakse (kus sisalduvad palk ja muud tulumaksuga maksustatavad tulud) oli 649 eurot, mullu aga 636 eurot.

Veelgi enam vähenes kriisieelse ajaga võrreldes mullu mediaanväljamakse: 2008. aasta 515 eurolt 498 euroni kuus. Mediaan märgib keskmist, mille puhul pool kõikidest väljamaksetest jääb mediaani piirist madalamale ning pool kõrgemale tasemele.

Tänavu esimeses kvartalis on keskmine väljamakse tõusnud 773 euroni kuus, mediaanväljamakse 600 euroni.

Keskmises väljamakse numbris sisalduvad palk ja muud tulumaksuga maksustatavad tulud, mida tööandjad deklareerivad tulu- ja sotsiaalmaksu deklaratsiooniga.

Maksu-ja tolliamet (MTA) arvestab keskmist töötasu teisiti kui statistikaamet keskmist palka: MTA võtab arvesse kõik isikud, kellele väljamaksed tehti, sõltumata kas inimene töötaas täistööaja või osalise tööaja alusel. Samuti on MTA andmetes on töötajate arv kasvav, st iga tööturul käinu on arvel, sõltumata tööturul veedetud ajast. Arvesse ei lähe aga koondamishüvitised ning erinevalt statistikaametist on arvestus kassapõhine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles