Põlevkivi ja -õliga kauplejaid varitsevad mitmed riskid nii keskkonnast kui rahaturgudelt

Enn Tosso
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
VKG müügitulu ja kasum kasvasid.
VKG müügitulu ja kasum kasvasid. Foto: Pm

Viru Keemia Grupile ja tütarettevõtetele on keskkonnaameti andmetel väljastatud vee erikasutusluba, jäätmeluba, välisõhu saasteluba ja kompleksluba.



Olulisemad neist on seitse kompleksluba, millega on ettevõttele sätestatud nõuded, mida keskkonnaamet vaatab läbi vähemalt kord aastas. Samuti kontrollib amet käitise tegevust.

Kompleksloaga sätestatavad nõuded on selleks, et tegevuse kahjulik mõju keskkonnale oleks võimalikult väike. Keskkonnaametile teadaolevalt kompleksloaga sätestatud piirnorme ettevõte viimasel ajal ületanud ei ole, samuti pole olnud suuremaid avariisid.

VKG juhatuse liige ning finantsdirektor Ahti Puur (pildil) ütles, et nafta hinna risk on neil maandatud sellega, et tehingud on sõlmitud pooleteiseks aastaks ette. Samas ei saanud ta öelda, milline on see nafta hinna taset, mis riskitaluvuse piiri ületab. Samuti ei öelda ta, kui palju kulub riskide maandamisele. «Iga tehingu puhul on hind erinev. Ühtset kulu ei saa välja tuua,» märkis ta. Ettevõttel oli aastatel 2008/2009 mõõnaperiood, mil õli hind oli madal. «Sel ajal oli meil riskimaandust vähem ja olime sunnitud oma investeeringuid kokku tõmbama,» põhjendas ta.

2011 selgitati VKG kontsernis välja peamised riskid ja koostati riskide juhtimise alusdokument.

Äririskid: tooraine tarnepidevus, töötlemise konkurentsivõime ja investeeringute juhtimine.

Tururiskid: nafta hinna ja dollari kursi muutumine.

Keskkonnariskid: keskkonnamõjud avalduvad kaevandamisel ja töötlemisel ning turustamisel.

Vara hävimise riskid: vara hävimist võivad põhjustada tootmistehnoloogilised riskid.

Krediidiriskid: jälgitakse pidevalt partnerite maksekäitumist ja finantsseisu.

Intressiriskid: 31.12.2011 oli kontsernil intressi kandvaid kohustusi 124 miljonit eurot, mis moodustab 31 protsenti bilansimahust. Üheprotsendiline intressimäärade suurenemine mõjutaks kasumit 1,3 miljonit eurot.

VKG
Tooted ja teenused, miljonites eurodes

•    põlevkiviõlid 123,6
•    energia ja võrgud 21,6
•    transport 10,8
•    soojusenergia 7,4
•    koks ja fenool 6,8
•    projekteerimine ja ehitus 2,8
•    masinate ja seadmete remont 1,1
•    muu 9,2

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles