SEB: järgmisest aastast tööpuudus enam ei alane

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ruta Arumäe.
Ruta Arumäe. Foto: Toomas Huik

SEB analüütik Ruta Arumäe märkis tööhõive kasvunumbreid kommenteerides, et aeglustuv majanduskasv toob viitajaga kaasa tööhõive ja seejärel ka palkade kasvu pidurdumise.

Töötuse määr alanes 10,2 protsendini, mis on viimase kahe ja poole aasta madalaim. Tööhõive aastakasv esimese kvartali omast kuigi palju ei erinenud ning oli 3,6 protsenti.

«Tööturu olukorra paranemine käib kaasas majanduskasvuga ning teises kvartalis majandus endiselt kasvas. Majanduskasvu tempo on aga aina kahanenud ja mõningase viitajaga teeb seda vältimatult ka tööhõive kasvutempo. Ja sealt veel edasi mõningase viitajaga ka palgad,» sõnas Arumäe. «Kui ajalooliselt on palgakasvu ja tööhõive kasvud üsna käsikäes käinud, siis pärast viimasest kriisist taastumist on sisemise devalvatsiooni tõttu palgakasvude reageerimine hõive omast maha jäänud. Siiski võib üsna veendunud olla, et mõlema tempod mõne aja pärast aeglustuvad, tööhõive enne ja seejärel palgad. Hädasti oleks tarvis ka tootlikkuse tõusu palgakasvude jätkumiseks, mis tegelikult viitaks tööhõive edasise suurendamise mittevajalikkusele juba käesoleva aasta teises pooles.»

 Esimestes tundlikemas sektorites on juba märgata tööhõive vähenemist. Kõige esmane reageerija välissektori muutustele on Arumäe analüüsi kohaselt tööstussektor. Töötlevas tööstuses hõivatute arv vähenes 2 protsenti aastaga ning see on üks olulisimaid tööandjaid sektoreid oma 18-protsendilise osakaaluga. Mõneti üllatuslikult on hõive vähenemine toimunud ka jaekaubandussektoris (-6 protsenti), vaatamata tempokale müügimahtude kasvule, ning kinnisvaras (-29 protsenti). Tööstussektoris näitavad ettevõtete küsitlused samuti selgelt tööhõive edasise kasvu aeglustumise suunas.

«Niikaua kuni majandus kasvab, pole tööpuudusel põhjust suureneda. Aga ka edasist tööhõive suurenemist pole põhjust oodata, kui majanduskasv takerdub. Ja kolmandas kvartalis võib tulla juba üsna nullilähedane majanduskasv. See tähendab, et tööhõive enam ei suurene ega tööpuudus alane alates järgmise aasta algusest,» resümeeris Arumäe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles