Hispaania linnapea jagab vaestele poest varastatud toitu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodutu.
Kodutu. Foto: Caro / Scanpix

Hispaania liidrite jaoks on ta kurjategija, toetajate silmis aga Robin Hood, kes supermarketitest söögikraami varastab ja vaestele edasi jagab.

Juan Manuel Sánchez Gordillo on 2600 elanikuga linna Marinaleda meer Hispaania lõunaosas.

Äsjakäivitunud kasinusvastane marss läbi Andaluusia on kergitanud mehe kultusliku kangelase staatusse, kes okupeerib panku, paneb pihta toidukraami ning ajab marru Mariano Rajoy valitsust.

Augusti alguse poole seisis Sánchez Gordillo oma juubeldava toetajaskonnaga supermarketi ees, samal ajal kui ametiühingutegelased sealt ostukärudega kaupa välja kärutasid – ilma selle est tasumata.

Hiljem annetati kaup vaeste tarbeks toidupankadele. Haarangu käigus arreteeriti mitu inimest.

59-aastane aktivist on ühtlasi regionaalparlamendi liige, nautides saadikupuutumatust.

Nüüd, 500 kaaslase seltsis marsile asudes, lubas ta immuniteedist loobuda.

«Meie võitleme ja sõdime vaeste eest... Vangi minek mind ei heiduta, see oleks mulle au,» ütles Sánchez Gordillo Financial Timesile.

«Me okupeerime Andaluusias niipalju panku ja supermarketeid kui suudame. Need röövlid, kes selle kriisi on põhjustanud, peavad maksma oma tegude tagajärgede eest.»

Suure habemega Sánchez Gordillo, kes sageli keffiyeh-stiilis salli kannab, ütleb end ründavat panku seetõttu, et nood on võtnud ära kodud inimestelt, kes enam laenumakseid ei jaksa tasuda. Supermarketeid rünnatakse aga kahju tekitamise eest kohalikele põllumeestele.

«Euro on pettus, mis rikastab ühte ja teeb teise vaeseks... Pered nälgivad ja väikepõllupidajad on laastatud. Me soovime uut poliitilist mudelit.»

Sánchez Gordillo teod on toonud kaasa valitseva Popular partei (PP) pahameele, mis nõuab tema tagandamist Ühendatud Vasakpartei saadiku kohalt Andaluusia parlamendis.

«Ei ole õige, et Robin Hood saab samal ajal palka kui Nottinghami šeriff,» ütles PP parlamendifraktsiooni pressiesindaja Alfonso Alonso.

«See mees taotleb tähelepanu kõige muu hinnaga, eelkõige Hispaania kuvandi hinnaga,» ütles ta.

Esimese seitsme ametisoldud kuuga on Rajoy valitsus rakendanud teravaid kärpemeetmeid, mis on murendanud nende populaarsust ning vallandanud riigitöötajate protestide laineid.

Andaluusia on elanikkonna poolest Hispaania suurim piirkond. Regioon kannatab 30-protsendilise tööpuuduse all, mis on Euroopa Liidu suurim piirkondlik töötusmäär.

Andaluusia on sattunud keskvalitsuse fookusse, mis üritab ohjeldada piirkondade kulutusi.

Augusti alguses tekkis Madridil Andaluusiaga eelarvekärbete vallas terav vastasseis.

«See [kärpekava] suleks 19 haiglat, kogu Andaluusia tervishoiuvaldkonna või vallandaks 60 000 avaliku sektori töötajat – iga neljanda kohaliku omavalistuse töötaja,» ütles ütles hiljuti piirkonna liider José Antonio Griñán.

Eile okupeerisid protestijad, kes kavatsevad magada vabas õhus või parkides, Banco Santanderi filiaali Mancha Reali linnas Jaéni provintsis – ning marssisid hiljem edasi.

Pangas viibis eile ka Andaluusia ametiühingujuht Diego Canamero. Ta kinnitas, et nende üritust kritiseerivad sellised poliitikud, kes üritavad üksnes kaitsta oma huve.

«Need on sümboolsed aktsioonid jätkusuutmatu majandusolukorra vastu,» ütles ta. «Pankurid röövivad meid ja viivad meie raha maksuparadiisidesse, poliitilised parteid on korrumpeerunud. Meie maal valitseb röövlikultuur.»

Canamero sõnutsi hoiab politsei marssijail valvsalt silma peal, kuid nad üritavad siiski «toitu ümber jaotada, neile kel kõige suurem puudus majas». Marssijad kavatsevad varastada üksnes põhitoiduaineid nagu suhkrut, oliiviõli, piima ja riisi.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles