Murenematu mainega äriliider

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Mis paneb inimesi uskuma ja usaldama rõivatootja Baltika juhti Meelis Milderit?
 

Legendaarne investor Warren Buffett on öelnud: «Maine ülesehitamisele kulub 20 aastat, kuid selle hävitamiseks piisab vaid viiest minutist.» Meelis Milderi kohta tema sõnad ilmselt ei kehti. Baltika oli kahjumlik 14 kvartalit (168 kuud ehk 3,5 aastat) järjest, aga ettevõtte juhi ja suuromaniku mainele pole see praktiliselt mõju avaldanud.

Juubelikahjum jäi siiski tulemata, sest neljapäeval teatas Baltika, et teenis teises kvartalis üle poole miljoni euro kasumit.
Meelis Milder on endiselt üks äriringkondade arvamusliidritest ja epiteet «Eesti kergetööstuse lipulaev» on Baltika nime külge nagu naelutatud.

See, miks on Milderi maine majanduses mitte nii kodus olevate inimeste hulgas üsna kõrge, on mõistetav. Tegemist on Eesti oma ettevõtjaga, ja see on muutunud ajal, kus suur osa suurettevõtetest kuulub väliskapitalile, üsna haruldaseks. Peale selle on moetööstus võrreldes paljude teiste tööstus- ja majandusharudega väga seksikas.

Miks aga usaldavad ettevõtet laenuandjad ja investorid, kes on viimasel neljal aastal ettevõttesse paigutanud kümneid miljoneid eurosid lisakapitali, kuigi võiks selle lihtsalt pankrotti lasta, jääb paljudele mõistatuseks.

«Mina küll usun Milderisse, päeva lõpuks,» ütles Äripäeva peatoimetaja Meelis Mandel kaks aastat tagasi ja kinnitas ka nüüd, et usub temasse endiselt, ehkki vahepeal oli koos väikeaktsionäridega usule kindlaks jäämisega üsna hädas.

Just Baltika tuhatkonnal pikaajalisel väikeaktsionäril on kõige enam põhjust Milderi peale pahane olla. Küsimus ei ole mitte üksnes ettevõtte aastaid kestnud kahjumlikkuses ja aktsia hinnas, mis on viie aastaga kaotanud üheksa kümnendikku oma väärtusest. Ega ka dividendides, mida pole aktsionärid saanud viimased viis aastat ega ka saa ilmselt vähemalt paari-kolme järgneva aasta jooksul.

Väikeinvestoreid on ärritanud ka varasemad lõpmatud optimistlikud väljaütlemised ettevõtte tuleviku suhtes, ehkki tulemused ise läksid üha kehvemaks ning ettevõttel tuli ikka ja jälle sirutada käsi investorite suunas, sest Baltika vajas ellujäämiseks uusi rahasüste. Baltika aktsiate arvu kahekordistumine viimase viie aasta jooksul muutis aga väikeaktsionäride osaluse järjest lahjemaks.

Ühe Baltikaga koostööd tegeva inimese sõnul võib Milderi hea maine taga olla tema karismaatilisus ja intelligentsus, mis avaldab positiivset mõju nii meeskonnale kui ka väljapoole. «Väljastpoolt vaadates on kollektiiv kadestamisväärselt loominguline ja ühtne,» kinnitas ta.

EBSi juhtimise õppetooli juhataja professor Ruth Alas ütles sügisel, et kindlasti on positiivseks faktoriks Meelis Milderi varasemad teod, mis on ettevõtet edasi viinud ja tema vastu usaldust äratanud.

Ehkki Meelis ja Maire Milderile kuulub otse ja läbi Baltika juhtkonnale kuuluva investeerimisfirma BMIG vaid veidi üle kümnendiku Baltika aktsiatest, on perekonna varanduslik seis otseselt seotud Baltika aktsia käekäigust.

Nimelt on BMIGi pikaajalised laenud võetud Baltika aktsia tagatisel ning juhul kui aktsia hind liiga madalale langeb, nõuab pank lisatagatisi. Ilmselt selle sõltuvuse tõttu on Milderi tegevuses olnud aeg-ajalt tunda närvilisust, samuti tegevusi, mida võib tõlgendada kui katset mõjutada aktsia hinda.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles