Väyrynen sekkus Tuomioja toetuseks Soome eurodebatti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Eurovälised» pelgavad pangandusliitu
«Eurovälised» pelgavad pangandusliitu Foto: SCANPIX

Soome parlamendi liige Paavo Väyrynen, kes on endine välisminister, kiitis välisminister Erkki Tuomioja mõtteavaldusi eurotsooni kohta ja esitas oma seisukoha, kuidas saaks eurotsooni kontrollitult hajutada, kirjutab Kauppalehti.

Väyrynen tunnustas Tuomioja arvamust, et Euroopa Liit saaks paremini toimida, kui rahaliit laguneb.

Tuomioja intervjuu on tähtis, kuna see avab arutelu eurotsooni tuleviku üle, ütles Väyrynen.

Väyryneni sõnul saaks eurotsooni kontrollitult hajutada, kui kõik sinna kuuluvad riigid astuksid pool sammu tagasi ja võtaksid euro kõrval kasutusele kohaliku valuuta.

Nii läheksid euroriigid ühisvaluutalt üle ühisele valuutale. Tekiks sama olukord, mis rahaliidu teisel etapil, kui ECU oli ühine arveldusvaluuta, kirjutab Väyrynen oma blogis.

Euro ja rahvuslike valuutade kursi määraks Väyryneni sõnul turg, kuid Euroopa Liidu liikemsriigid teeksid tihedat koostööd valuutakursside stabiliseerimiseks.

Kui eurotsoon peaks liikuma ühisvaluuta, ühise võla ja liitriigi suunas, siis tuleks Soomel sealt lahkuda ja võtta euro kõrval kasutusele oma valuuta, leidis Väyrynen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles