Fontes: erasektori töötaja saab ametnikest paremat palka

Enn Tosso
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahatähed
Rahatähed Foto: SCANPIX

Kui jätta kõrvale tööjõu efektiivsus ja kes kui palju tegelikult hõivatud on, siis üldjuhul makstakse erasektoris kõrgemat palka kui avalikus sektoris.

Fontese palgauuringute analüütik Ilmar Põhjala ütles, et ei saa rääkida, et avalik sektor oleks erasektorist järsku maha jäänud. «Riik on alati tagantsörkija rollis olnud, võtmeküsimus on siinkohal, et head spetsialistid, eksperdid ning juhid ei lahkuks kehvade palkade pärast eraettevõtlusesse,» märkis ta.

Põhjala sõnutsi oli reaalpalga kasv negatiivne eelmisel aastal kogu turul tervikuna ja esialgsete numbrite põhjal võib öelda, et sama pilt on ka sellel aastal, mis ühtlasi avaldab survet palgatõusuks kõikides sektorites.

Ta hindas, et suurim suve palgatõusuks on madalama sissetulekuga töötajate grupis ja ametikohtadel, kus teatud oskuste järele nõudlus on suurem kui pakkumine. «Riik peaks leidma võimaluse palku muuta diferentseeritult, palgatõusu saavad inimesed, kes oma hea töö tõttu seda väärivad ja kes võrreldes erasektoriga on alamakstud ning ametikohad, mis on piinlikult alatasustatud,» märkis analüütik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles