CV-Online: ametnikud ei hellita lootust palgatõusule

Enn Tosso
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

CV-Online Estonia turundusjuht Heikko Gross ütles, et avalikus sektoris on küll surve palgatõusuks, ent töötajad selle reaalsusesse kuigivõrd ei usu.

«Surve palgatõusuks avalikus sektoris on olemas. Samas kui vaatame CV-Online’i mai lõpus töötajate ja tööotsijate seas läbi viidud küsitluse tulemusi, siis sellest väljendub, et avalikus sektoris töötavad inimesed on üks vähim optimistlikke gruppe oma palgatõusu osas,» märkis ta. Kui CV-Online poolt statistika kohaselt prognoosib keskmiselt töötavatest inimestest 23 protsenti, et nende palk tõuseb 2012. aasta teises pooles, siis avaliku sektori töötajate seas on see protsent 11.

Grossi sõnul on siiski raske öelda, kas avalik sektor on palkade osas erasektorist maha jäänud. «On väga palju erinevaid tööandjaid - paljudes erasektori ettevõtetes võib palk olla kõrgem kui avalikus sektoris, ent on ka hulgaliselt vastupidiseid näiteid,» osutas ta ning lisas, et suuresti sõltub makstav palk ka töö sisust ja kohustustest. Grossi sõnul toimub toimub tööturul ka iseregulatsiooni protsess – palk kui üks oluline kriteerium mängib inimeste töökohtade valimisel ja kandideerimisel rolli. Probleem muutub teravaks siis kui tööandjal ei ole piisavalt kandidaate võtta palgataseme juures, mida nad pakuvad. Sel juhul muutub palga küsimus tööandja jaoks möödapääsmatuks.

Ta osutas, et teise aspektina tuleb välja tuua, et erasektor ja avalik sektor on ka oma iseloomult väga erinevad ja paljud tööotsijad hindavad keskmisest stabiilsemaid avaliku sektori organisatsioone ja suurfirmasid, mis suudavad luua suurem kindluse homse päeva suhtes.

Gross möönis, et seda, kas ja kui suur palgatõus avalikus sektoris keskmiselt võiks tulla, on väga raske ennustada. «Kindlasti mängib siin väga suurt rolli majanduse üldine käekäik – kuivõrd tugevalt on vaja konkureerida erasektori palkadega ja kas erasektoris jätkub palgatõus,» rõhutas ta.

CV-Online statistika järgi prognoosib valdav enamus, et nende palk tõuseb vahemikus 1-10 protsenti.

Statistika järgi suurimat palgatõusu ootab tippjuht või juhatuse liige. Järgnevad keskastmejuht, spetsialist, klienditeenindaja, esmatasandi juht, tippspetsialist, oskustööline ja assistent. Kõige pessimistlikum palgatõusu suhtes on lihttööline.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles