Mööblitööstus kasvas nii sise- kui välisturul

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mööbel. Foto on illustratiivne.
Mööbel. Foto on illustratiivne. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi teatel suurenes mööblitööstuse toodangumaht eelmisel aastal püsivhindades 14 protsenti, seejuures oli kasv nii sise- kui välisturul suhteliselt sarnane.

Mööblitootmises omas olulist rolli konkureerimine välisturgudel. Enam kui kolmveerand toodangust eksporditi ning see on aasta-aastalt suurenenud. Põhilisteks sihtriikideks olid Põhjamaad, kuhu 2011. aastal suundus üle 80 protsenti kogu sektori ekspordist.

Mahud kasvasid aastaga kõigi peamiste sihtturgude lõikes. Kiirem oli kasv Taani ja Rootsi suunal, vastavalt 30 protsenti ja 23 protsenti. Suurimaks ekspordituruks oli jätkuvalt Soome, kuhu suundus 42,4 protsenti sektori koguekspordist.

2010. aastaga võrreldes suurenes sektoris hõivatute arv ligi 7 protsendi võrra, mis oli enam kui kaks korda kiirem töötleva tööstuse keskmisest.

Investeerimisaktiivsus mööblitööstuses tegi ka 2011. aastal läbi olulise kasvu, suurenedes aastaga enam kui kaks korda. Enam kui kaks kolmandikku investeeringutest tehti masinatesse ja seadmetesse.

Suuremad mööblitootjad olid 2011. aastal AS Standard, AS Bellus Furnitur, Flexa Eesti AS ja Valga GOMAB Mööbel AS.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles