Valitsus kiitis heaks avaliku teabe seaduse eelnõu

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Justiitsminister Kristen Michal.
Justiitsminister Kristen Michal. Foto: Toomas Huik

Valitsus kiitis täna heaks avaliku teabe seaduse eelnõu, millega täpsustatakse avaliku info kättesaadavust, lootes sedasi kergemalt luua uusi e-lahendusi inimeste elu lihtsustamiseks.

Justiitsminister Kristen Michali sõnul lisatakse avaliku teabe seadusesse taaskasutamise mõiste ning täpsustatakse, milline avalik teave peab olema kasutatav masinloetaval kujul ja kuidas peaks seda kohustust täitma.

«Avaliku teabe taaskasutus lihtsamalt seletatuna tähendab avaliku võimu valduses oleva info kasutamise võimaldamist mistahes eesmärgil.
Juba täna, on näiteks maanteeamet loonud peatus.ee keskkonna, mis aitab ühistranspordi kasutajatel planeerida eestisiseseid sõite, sõltumata transpordi liigist,» lisas ta.

«Samuti on rahandusministeeriumi ja majandusministeeriumi koostööna valmimas projekt kõikide Eesti kohalike omavalitsuste finantsandemete avalikustamiseks pilveteenusena, mis hakkab juba septembrist võimaldama igal inimesel teha kiireid päringuid kõigi Eesti omavalituste rahakulutamise kohta,» ütles Michal.

Teine oluline täiendus on masinloetavuse mõiste kasutuselevõtt, mis tähendab, et uute teenuste loomiseks kasutatav riigi andmebaasides digitaalsete dokumentidena olemas olev info on piisavalt struktureeritud, et neis olevaid andmeid saaks lihtsalt ja võimalikult ühtlase kvaliteediga kasutada. Näiteks saab tulevikus avaliku sektori registrites olevatelt dokumentidelt automaatselt mõne tarkvaralahendusega välja lugeda erinevaid andmeid ning seda infot kasutades luua uusi e-lahendusi.

Eelnõuga määratakse ära ka andmete taaskasutamise eest võetav tasu, mille aluseks saab olema kulupõhisus ehk teisisõnu ei tohi sellise info kasutamise eest saadav tulud ületada selle võimaluse loomiseks tehtavaid kulutusi ja mõningatel juhtudel andmebaasi pidamise kestlikkuseks vajalikke tasusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles