Briti pangaanalüütik: latt ei pea vastu üle kuue kuu

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti kindlustusfirmad lõpetasid eelmise aasta kahjumiga.
Läti kindlustusfirmad lõpetasid eelmise aasta kahjumiga. Foto: Reuters / Scanpix

Royal Bank of Scotlandi analüütik Timothy Ash prognoosib, et Balti riikidel ja eriti Lätil läheb praeguses üleilmses finantskriisis oma valuutakursi hoidmine raskeks.


Maailma finantssektori väljakutsed muudkui kasvavad ning Eestil ja Leedul on oma valuutakomitee süsteemi ning Lätil lati üheprotsendilise kõikumiskoridori hoidmine järjest raskem, väitis analüütik.

Lätt võrdleb ta Argentinaga, mis algul üritas oma valuuta kurssi hoida, kuid 2002. aastal oli sunnitud sellest loobuma.

«On raske näha, kuidas Läti suudaks lati hoidmisega üle kuue kuu hakkama saada. Ja kui latt on kukkunud, on kohe surve all Leedu. Eesti pääsemisvõimalusi hindan 50:50, ja seda tänu tema väiksusele, kuid Leedu ilmselt ei pääse,» ütles Briti pangaanalüütik.
Läti Panga president Ilmārs Rimšēvičs lükkab devalveerimiskuuldused kindlalt ümber. «Kui pseudoökonomistid väidavad, et devalveerimine tuleks Lätile kasuks, siis peaksid nad oma väiteid ka põhjendama. Kui nad seda ei tee, siis külvavad nad asjatult paanikat ning kuulujutte,» ütles ta.

Balti majandusuuringute rahvusvahelise keskuse direktor Alfs Vanags ütles, et kuna Läti on sattunud nii raskesse deflatsiooniseisu, mida iseloomustavad alanevad hinnad ja palgad ning kasvav tööpuudus, siis muudab see devalveerimise valutumaks. «Ma arvan, et praegu on selleks õige aeg,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles