OECD: Eesti tervisekulutused on kasinad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nahaarsti vastuvõtt
Nahaarsti vastuvõtt Foto: Sille Annuk

Kulutused tervishoiule on Eestis märksa väiksemad kui Majandusliku Koostöö ja Arengu Organisatsiooni (OECD) keskmine. Eestis kulub tervisele 6,3 protsenti sisemajanduse kogutoodangust (SKT), OECD liikmesriikide keskmine oli aga 9,5 protsenti.
 

Vähem kulutasid tervishoiule ainult Mehhiko ja Türgi, selgub OECD 2012. aasta tervishoiuülevaatest.

Kulutused tervishoiule kasvavad OECD kogemustele tuginedes koos jõukusega ning riikides, kus SKT on suurem, on ka tervisekulutused priskemad,

Näiteks USAs olid need 17,6, Hollandis 12 ja Prantsusmaal 11,6 protsenti SKTst. Eesti kulutused on pea poole väiksemad. Umbes sama palju on väiksem ka Eesti SKT ostujõu pariteedi järgi vaadatuna. Eestis oli näitaja inimese kohta 1 294 dollarit aastas, OECD keskmine 2012. aastal oli aga 3 268 dollarit.

Aastases võrdluses kasvasid Eesti tervishoiukulutused 2000 ja 2009. aasta vahel keskmiselt 6,9 protsenti. Samas 2010. aastal oli langus 7,3 protsenti. Samuti vähenesid tervishoiukulutused 2010. aastal mitmetes teistes OECD liikmesriikides.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles