Hispaania soovib riskantseid tooteid ostnud väikehoiustajaid kahjudest säästa

Ines Kuusik
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania suurpanga Bankia nõukogu esimees Jose Ignacio Goirigolzarri 26. mail toimunud pressikonverentsil, selgitamas, miks pank doovib riigilt 19 miljardi euro suurust abi.
Hispaania suurpanga Bankia nõukogu esimees Jose Ignacio Goirigolzarri 26. mail toimunud pressikonverentsil, selgitamas, miks pank doovib riigilt 19 miljardi euro suurust abi. Foto: SCANPIX

Hispaania valitsus alustas läbirääkimisi Brüsseliga, et võimaldada kümnetele tuhandetele riskantseid hoiustamistooteid ostnud pangaklientidele nende kahjud korvata, makstes kaod kinni Hispaaniale Euroopa poolt lubatud pangandussektori päästepaketi kaudu.

Selle asemel, et jätta kahjud aktsiatega seotud riskantseid hoiustamistooteidv ostnud äikesäästjate kanda,  soovib Hispaania valitsus leida kompromissi. Selle kohaselt tehakse esialgu kohe tasaarveldus, aga hiljem pikema aja jooksul makstaks summa hoiustajatele kogu ulatuses riigistatud pankade poolt tagasi, kirjutab CNBC.

Küsimus, kas riskantseid tooteid ostnud investorid peaksid kahjusid kandma, on Hispaania pangandussektori päästmise valguses vastuoluline: Hispaania pangandussektori päästepakett ei erista jaekliente ja professionaalseid investoreid.

Riskantseid hoiustamistooteid müüdi Hispaanias kriisieelsetel aastatel väikeklientidele ligi 30 miljardi euro ulatuses.

Viimasel ajal on pankade vastu alustatud palju kohtuasju, väites, et tooted müüdi klientidele lubadusega, et tegemist on riskivabade hoiustega. Hispaania rahandusministri Luis de Guindos on öelnud, et selliste toodete müümine jaeklientidele oli algusest peale suur viga.

Suurte osaliselt riigi omanduses olevate Hispaania pankade juhid kardavad, et kui kahjud jäetakse väikehoiustajate kanda, kahjustub pankade maine veelgi ning inimesed viivad oma raha konkurentide juurde, mis teeb aga pankade erakätesse naasmise veelgi raskemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles