Kreeka kavatseb kaubelda kasinusele kaheaastast pikendust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Müüjad Ateena turul
Müüjad Ateena turul Foto: Priit Simson

Nagu selgub Financial Timesi valdusse sattunud dokumendist, taotleb Kreeka oma viimasele kasinusprogrammile kaheaastast pikendust, mis kuluks ära riigirahanduse jätkusuutlikkuse parandamiseks ja kasvuväljavaadete tekitamiseks.

Eeldatavasti käib peaminister Antonis Samaras need ettepanekud välja tuleval nädalal, kui ta kohtub Berliinis Saksa kantsleri Angela Merkeliga ja Pariisis Prantsuse presidendi François Hollande’iga.
Kreeka on raskustes 11,5 miljardi euroste kärbete korraldamisega, mis võrduvad ligikaudu 5 protsendiga rahvamajanduse toodangust.

Lähtuvalt kehtivast päästediilist ELi ja IMFiga tuleks nimetatud kärped rakendada ajaperioodil 2013-1014.

Samarase plaan näeb aga ette kärbete jaotamist nelja aasta pikkusele perioodile, mis päädiks aastaga 2016.

Eelarvepuudujääk kahaneks 1,5 protsendi jagu aastas – mitte 2,5 protsendi võrra, nagu hetkel ette on nähtud.

Dokumendist nähtub, et Kreeka vajaks eelarve tarvis 20 miljardit eurot lisaraha, kuna aastail 2013-2014 oleksid puudujäägikärped plaanitust pisemad.

Küll aga on Ateenal plaan leida lisaraha ilma euroala partnerite abita.

Nimelt peaks raha laekuma olemasolevast IMFi laenust, võlakirjade väljastamisest ja – nagu Kreeka loodab – esimese EL-IMFi laenu tagasimaksete alguse edasilükkamisest 2016. aastalt aastale 2020.

2020. aastal peaks Kreeka praeguse seisuga hakkama maksma tagasi oma teise abipaketi laenuraha.

Kreeka kreeditoride kannatus on aga katkemas ning Ateena ja Berliini järjekordne vastasseis võib finantsturgusid veelgi enam destabiliseerida.

Saksa ametnikud on välistanud igasugused lisalaenud Kreekale, üha suurem hulk Saksa poliitikuid arutab avalikult Kreeka väljumise varianti eurotsoonist.

Peaministri majandusnõunik Iannis Mourmouras ütles, et ajapikendust õigustab tänavune eeldatust sügavam majanduslangus Kreekas – 7 protsenti.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles