Ilves: Eesti IT-edu müüdiks nimetamine on ütk

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Ilves inkubaatorit avamas
President Ilves inkubaatorit avamas Foto: Jürgen Joost

Täna pärastlõunal avatud Tehnopoli, Swedbanki ja Tallinna Tehnikaülikooli koostöös valminud Tehnopoli Startup Inkubaatori avamiskõnes ütles president Toomas Hendrik Ilves, et viimasel ajal kuulda olnud Eesti IT-edu müüdiks nimetamise puhul on tegu üleoleva, ülbe itkuga ehk ütkiga.

«Kui varasemalt on Eesti olnud tuntud rukki ja mastimändide eksportimise poolest, siis nüüd tuleb läbi saada ajudega,» rõhutas Ilves Prototroni avakõnes infotehnoloogia tähtsust Eesti majandusele.

Oluline on seejuures presidendi sõnul ka Eestis pakutava hariduse järjepidev areng.

«Innovatiivsed inimesed löövad läbi ka rasketel aegadel, tähtis on see kuidas neid ette valmistada. Kui meie noored ei õpi matemaatikat, füüsikat, inseneriteadusi, siis meie idufirmad jäävadki idudeks.»

Eestist pärit start-upidest tõi president esile GrabCADi ja TransferWise’i eduloo, ajades küll viimase nime segi teise Eesti eduka idufirma ZeroTurnaroundiga.

Peale avakõnet peetud vestlusringis nimetas Ilves üheks Eesti ettevõtete edu pärssivaks teguriks «tšuhnaalikku tagasihoidlikkust» ja disaini vähest väärtustamist toote loomisel.

«iPhone’i ei saa võrrelda Blackberryga, Blackberry ei levinud kulutulena üle maailma,» tõi president näite disaini mõjust ettevõtte edukusele.

Samuti on Ilvese arvates Eesti seaduste tõttu probleemiks väljaspoolt Euroopa Liitu kõrge kvalifikatsiooniga tööjõu värbamine, sellega on näiteks kimpus olnud Skype.

«USAs aga hoopis üritatakse kõikide vahenditega head spetsialistid riiki tuua,» kritiseeris ta Eesti praegust hoiakut.

Täna pärastlõunal avatud Tehnopoli Startup inkubaatoris on kontorikohtasid on kuni 16-le ettevõttele, avatud kontoris saab töötada kuni 60 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles