SEB: madal Euribor on makseraskusi oluliselt leevendanud

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Triin Messimas.
Triin Messimas. Foto: PP

Pankade laenude baasintressiks olev Euribor on laenuvõtmise tippajaga vähenenud üle seitsme korra ning langus on aidanud eriti buumiajal enda maksevõimet üle hinnanud laenuvõtjaid.

Võrreldes laenuvõtmise tippajaga viis aastat tagasi on kuue kuu Euribor vähenenud üle seitsme korra: 14. augustil 2007 oli nimetatud baasintress 4,571 protsenti, samas kui täna on see 0,625 protsenti.

SEB eraisikute suuna arendusjuhi Triin Messimase sõnul on baasintressimäära muudatus aidanud oluliselt vähendada laenuvõtjate maksekoormust ja eriti tunnetavad seda need laenajad, kes buumi ajal oma maksevõimet mõnevõrra üle hindasid ja on pidanud viimastel aastatel laenumaksete nimel palju pingutama.

«Näiteks 128 000 eurose (umbes 2 miljoni kroonise) laenu kuine annuiteetmakse oleks  2007. aasta augusti kuue kuu Euribori põhjal 700 eurot, tänase baasintressimääraga arvestades vaid 425 eurot ehk 40 protsenti väiksem. Seda juhul, kui intressimarginaal on 0,6 protsenti ja laenu tähtaeg 30 aastat,» rääkis ta.

SEB kevadisest kodulaenusaajate uuringust selgus, et keskmiselt maksis kodulaenuga pere oma sissetulekust laenude teenindamiseks 18 protsenti. Sealjuures pidas 56 protsenti leibkondadest oma laenumaksete suurust mõistlikuks, 44 protsenti ülemäära suureks. Selliseid kodulaenusaajaid, kes kulutasid rohkem kui poole oma sissetulekust laenude teenindamiseks, oli kevadel kolm protsenti. Kuna laenumaksed on viimase kolme kuu jooksul seoses baasintressi jätkuva langusega vähenenud, on Messimase kinnitusel kindlasti suurenenud nende perede osakaal, kellele laenukulud eelarves probleeme ei valmista.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles